بریتانیا روز دوشنبه ٢٨ آبان تحریمهایی علیه «ایرانایر» و کشتیرانی حکومت ایران وضع کرد.
بر اساس بیانیه دولت بریتانیا، ایران ایر و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تحریمشده و داراییهای آنها در معرض مسدودشدن است.
دیوید لامی، وزیر امور خارجه بریتانیا در این مورد گفت: تلاشهای حکومت ایران برای تضعیف امنیت جهانی خطرناک و غیرقابل قبول است. ما بار دیگر درخواست خود را از حکومت برای توقف حمایت خود از جنگ غیرقانونی روسیه در اوکراین تکرار می کنیم.
ساعاتی پیشتر، اتحادیه اروپا نیز در واکنش به حمایت حکومت ایران از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و مدیر عامل آن، محمدرضا مدرس خیابانی، را تحریم کرد.
اتحادیه اروپا دلیل تشدید تحریمها علیه ایران را پشتیبانی نظامی جمهوری اسلامی از تجاوز روسیه به اوکراین و گروهها و نهادهای مسلح خاورمیانه و منطقه دریای سرخ ذکر کرده است.
اتحادیه اروپا اعلام کرده کشتیرانی جمهوری اسلامی در انتقال تسلیحات و مهمات ساخت ایران از جمله قطعات پهپادها از مسیر دریای خزر و به منظور تامین تجهیزاتی ارتش روسیه در جنگ با اوکراین دخالت داشته است.
به این ترتیب چهار نهاد شامل کشتیرانی جمهوری اسلامی و سه شرکت کشتیرانی روسی، و محمدرضا مدرس خیابانی، مدیر عامل کشتیرانی جمهوری اسلامی، به فهرست تحریمهای تازه اتحادیه اروپا اضافه شدند.
اتحادیه اروپا، هرگونه معامله با بنادر تحت مالکیت، مدیریت یا کنترل این افراد یا نهادها را نیز ممنوع کرده است. این ممنوعیت تمام بنادری که برای انتقال پهپادها، موشکها یا قطعات و فناوریهای ایران به روسیه مورد استفاده قرار میگیرند را هم شامل میشود.
تحریمهای تازه، دسترسی به تاسیسات بنادر و آببندهایی همچون امیرآباد و انزلی را نیز ممنوع کرده است.
ین تحریمها کشتیها و بنادر محل انتقال پهپادها، موشکها و قطعات و فناوری مرتبط ساخت ایران را هدف قرار میدهند.
بر پایه این تحریمها، صادرات، انتقال، تامین یا فروش قطعات مورد استفاده در ارتقا و ساخت موشکها و پهپادها از اتحادیه اروپا به ایران ممنوع شدند.
اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۲۳ مهر نیز تحریمهایی را علیه معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، اعضای ارشد سپاه پاسداران، و سه شرکت هواپیمایی به اتهام ارسال پهپاد، موشک، و تجهیزات دیگر به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین، وضع کرده بود.
بنابر گزارشها نام سه شرکت هواپیمایی ایران ایر، ماهان ایر، و ساها، و نیز سید حمزه قلندری، معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، در میان تحریمشدگان قرار داشت.
اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که از هواپیماهای این شرکتها «بارها برای انتقال هواپیماهای بدون سرنشین ساخت ایران و فناوریهای مرتبط با آن به روسیه استفاده شده است» و روسیه آنها را در «جنگ تجاوزکارانه» خود علیه اوکراین به کار برده است.