مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید ظرفیت ایران برای غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد که نزدیک به سطح تسلیحاتی ۹۰ درصد است، به شکل «چشمگیری» در حال افزایش است.
رافائل گروسی که به بحرین سفر کرده است، روز جمعه ۱۶ آذر به خبرگزاری رویترز گفت افزایش غنیسازی ایران قرار است به «هفت یا هشت برابر و یا حتی بیشتر»، نسبت به میزان قبلی اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی که پنج تا هفت کیلوگرم در ماه بود، برسد.
این برخلاف خوشبینی او در سفر اواخر آبان به تهران بود که بر اساس آن وعده «رفع ابهامات» از سوی رئیسجمهور ایران به او داده شد.
مدیرکل آژانس روز ۳۰ آبان و پیش از تصویب قطعنامه شورای حکام این سازمان ابراز امیدواری کرد که اقدام ایران در محدود کردن ذخایر اورانیوم خود که تقریباً به سطح تسلیحات هستهای رسیده است، پایدار بماند.
در همین حال نگرانیهای بینالمللی در مورد برنامه هستهای ایران و احتمال استفاده از اورانیوم غنیشده در ساخت سلاحهای هستهای از سوی جمهوری اسلامی افزایش یافته، زیرا تاکنون هیچ کشوری بدون تولید بمب هستهای، اقدام به غنیسازی تا این سطح نکرده است.
شورای حکام آژانس روز اول آذر ضمن محکوم کردن گسترش فعالیتهای هستهای ایران، با صدور قطعنامهای خواستار همکاری فوری تهران با این نهاد شد و از مدیرکل آژانس خواست که یک «گزارش جامع» درباره ایران تهیه کند.
ایران در واکنش به صدور این قطعنامهٔ توبیخی اعلام کرد سانتریفوژهای پیشرفته راهاندازی میکند.
آژانس روز هشتم آذر در گزارش تازهاش دربارۀ برنامۀ هستهای ایران اعلام کرد تهران دوم آذر، یک روز پس از تصویب قطعنامۀ تنبیهی شورای حکام، از برنامه خود برای نصب ۱۸ آبشار جدید، هریک شامل ۱۶۶ سانتریفوژ آیار-۴ در تأسیسات غنیسازی نطنز خبر داده است.
بر اساس این گزارش، ایران همزمان آژانس را از برنامهاش برای نصب یک آبشار بزرگ شامل یکهزار و ۱۵۲ سانتریفیوژ آیار-۶ در نطنز و با هدف غنیسازی اورانیوم تا خلوص پنج درصد مطلع کرده است.
این در حالی است که هفتهٔ گذشته نخستین دور از مذاکرات تازۀ ایران و قدرتهای اروپایی، یک هفته پس از تصویب قطعنامۀ جدید و تنبیهی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ژنو برگزار شد.
کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجۀ جمهوری اسلامی، که به همراه مجید تختروانچی معاون سیاسی نهاد دیپلماسی ایران در گفتوگوها حضور داشت، در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) با تأکید بر «ترجیح پیگیری مسیر گفتوگو و تعامل»، از توافق برای ادامۀ مذاکرات در آیندۀ نزدیک خبر داد.
همزمان با برگزاری نشست ژنو، رئیس سازمان اطلاعات خارجی فرانسه در نشستی مشترک با همتای بریتانیاییاش در محل سفارت بریتانیا در ژنو، از همکاری نهادهای امنیتی دو کشور برای مقابله با «احتمال دستیابی ایران به سلاح هستهای طی ماههای آتی» به عنوان «یکی از حساسترین تهدیدات جاری» سخن گفت.
نیکولا لرنر در این نشست گفت: «همکاری امنیتی دو کشور برای کمک به مقامهای سیاسی در راستای تصمیمگیری درست در قبال ایران و اتخاذ استراتژیهای دقیق» حیاتی است.
این اظهارات در حالی بیان شد که روز پنجشنبه وزیر خارجه ایران هشدار داد اگر کشورهای غربی تهدیدات خود دربارۀ بازگرداندن همۀ تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران را ادامه دهند، بعید نیست که تهران هم با تغییر رویکرد، به سمت تولید سلاح هستهای حرکت کند.
این موضعگیری عباس عراقچی ساعتی بعد با واکنش نخستوزیر اسرائیل مواجه شد که گفت کشورش برای جلوگیری از تبدیل شدن ایران به قدرت هستهای به «هر کاری که لازم باشد» و استفاده از «همۀ امکانات موجود» دست خواهد زد.