پس از اینکه اوکراین برای اولین بار با موشک های دوربرد ارائه شده توسط ایالات متحده به داخل روسیه حمله کرد، صداهای شوم شمشیرهای هسته ای در سراسر جهان طنین انداز شد و واکنش خشمگین مسکو را به دنبال داشت.
با رسیدن جنگ بین روسیه و اوکراین به هزارمین روز خود، کییف موشکهای ATACMS را پرتاب کردپس از آن که جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، محدودیت های استفاده از این سلاح قدرتمند را برای تقویت نیروی دفاعی این کشور ویران شده از جنگ لغو کرد، خاک روسیه را هدف قرار داد.
در پاسخ، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه آستانه استقرار تسلیحات هستهای را کاهش داد و نشان از آمادگی برای تلافی در برابر حملات متعارف اوکراین و متحدانش داد.
کرملین این اقدام را بازدارنده توصیف کرد و به غرب هشدار داد که حمایتش از اوکراین عواقب شدیدی را در پی دارد. اما لفاظیهای خصمانه فزاینده منجر به افزایش نگرانیهای بینالمللی درباره یک حمله هستهای قریبالوقوع شده است.
در میان ترس از تشدید، سفارت آمریکا در کیف به طور موقت تعطیل شد، با استناد به “اطلاعات خاص” در مورد یک حمله هوایی مهم. وزارت امور خارجه از شهروندان آمریکایی در اوکراین خواست تا در صورت اعلام هشدار هوایی، خود را برای پناه گرفتن در محل آماده کنند.
با عمیقتر شدن درگیری و بزرگتر شدن تهدیدات هستهای، رهبران جهانی در حال مبارزه با چگونگی جلوگیری از رسیدن جنگ به مرحله مرگبارتر هستند.
ایالات متحده “بسیار نگران” است
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که پس از اعلام روسیه نیازی به تعدیل وضعیت هسته ای خود نمی بیند اما از لفاظی های هسته ای مسکو انتقاد کرد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: ما از روسیه میخواهیم که این رفتار غیرمسئولانه را متوقف کند. وی افزود که واشنگتن به شدت نگران جنگ هیبریدی روسیه است و در تماس نزدیک با متحدان اروپایی است.
روسیه از دکترین هسته ای دفاع می کند
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، با بیان اینکه مسکو به اجتناب از جنگ هسته ای متعهد است، به دنبال کاهش ترس ها بود.
لاوروف در جریان نشست سران گروه 20 در ریودوژانیرو گفت: «ما قویاً از انجام هر کاری برای جلوگیری از درگیری هستهای حمایت میکنیم» و افزود که روسیه همچنان از جهانی عاری از سلاحهای هستهای حمایت میکند.
کرملین بار دیگر تاکید کرد که تسلیحات هستهای تنها ابزاری برای بازدارندگی است و در عین حال اجتنابناپذیری از انتقامجویی در صورت حمله به روسیه را آشکار میسازد.
ماکرون از چین می خواهد که وارد عمل شود
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه از چین خواست تا نقش میانجی در تنشزدایی ایفا کند.
مکرون در دیدار با شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در نشست گروه 20، از پکن خواست تا بر پوتین فشار بیاورد تا خویشتن داری کند و به جنگ پایان دهد.
مکرون گفت: «چین نقش کلیدی در تضمین عدم گسترش این درگیری دارد. وی همچنین تصمیم کره شمالی برای اعزام نیرو به اوکراین را محکوم کرد و استدلال کرد که این تصمیم امنیت جهانی را افزایش می دهد.
اروپا، بریتانیا از روسیه فراخوانی می کنند
رهبران اروپایی اقدامات روسیه را محکوم کردند و وزرای کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا طی نشستی در بروکسل، مسکو را به “حمله سیستماتیک به معماری امنیتی اروپا” متهم کردند.
کایر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، بار دیگر بر حمایت بی دریغ بریتانیا از اوکراین تاکید کرد و سخنان پوتین را “غیر مسئولانه” خواند.
استارمر در اجلاس G20 گفت: «ما از این تهدیدات منصرف نخواهیم شد» و از پوتین خواست به جنگ پایان دهد.
اردوغان از روسیه حمایت می کند
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، با این حال، لحن محتاطانهتری داشت و نشان داد که اقدامات روسیه تدافعی است.
اردوغان گفت: روسیه باید برای محافظت از خود گام بردارد.
او گفت که ترکیه با وجود حمله موشکی اوکراین به روسیه که به گفته او “مثبت نیست” به درخواست صلح ادامه خواهد داد.
تهدید هسته ای یا موضع گیری سیاسی؟
ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، تصمیم پوتین برای تغییر دکترین هستهای روسیه را به عنوان یک “لفاظی” صرف کم اهمیت جلوه داد.
بارو تاکید کرد: “ما مرعوب نیستیم.”
منتشر شده توسط:
دویکا باتاچاریا
منتشر شده در:
20 نوامبر 2024
تنظیم کنید