معاهده استارت نو؛ سولیوان می‌گوید آمریکا خواهان مذاکره است – DW – ۱۴۰۲/۳/۱۳ – دویچه وله فارسی

ایالات متحده اوایل هفته جاری اعلام کرد، برخی اطلاع‌رسانی‌های ضرور مربوط به مکان‌های موشکی و سکوهای پرتاب این کشور در چارچوب معاهده کنترل تسلیحات را متوقف می‌کند. این تصمیم تحت عنوان تلافی‌جویی علیه نقض مکرر پیمان “استارت نو” از سوی مسکو اعلام شد.

حال جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی امریکا می‌گوید، ایالات متحده می‌خواهد بدون هیچ پیش شرطی با روسیه و چین در این باره مذاکره کند.  سولیوان افزوده که واشنگتن نمی‌خواهد تا حل و فصل همه اختلاف‌ها صبر کند.

سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه اما تاکید کرده که تعلیق پیمان، با وجود هرگونه اقدام متقابل پابرجا خواهد بود. خبرگزاری دولتی تاس به نقل از او نوشت: «واکنش آمریکا تعجب‌آور نبود و صرفنظر از هر اقدام متقابل ایالات متحده، تزلزلی در تعلیق پیمان استارت نو ایجاد نخواهد شد.»

ریابکوف بازگشت روسیه به معاهده را به دست کشیدن ایالات متحده از مواضع خصمانه علیه کشورش مشروط کرده است.

پیمان استارت نو آخرین معاهده کنترل تسلیحات هسته‌ای میان روسیه و آمریکاست که در سال ۲۰۱۰ امضا شد. طرفین در این پیمان متعهد شده‌اند که هر یک، کلاهک‌های هسته‌ای خود را به حداکثر ۱۵۵۰ عدد محدود کنند.

پیمان استارت نو  در سال ۲۰۲۶ منقضی می‌شود و سولیوان در کنفرانسی تاکید کرد، آمریکا خواهان مذاکره جدی با مسکو در باره تمدید این معاهده است: «ایالات متحده به جای اینکه منتظر بماند تا همه اختلافات دوجانبه خود را حل کند، آماده گفتگو با روسیه درباره مدیریت خطر هسته‌ای است.»

نموداری از  میزان کلاهک‌های هسته‌ای قدرت‌های اتمی
نموداری از میزان کلاهک‌های هسته‌ای قدرت‌های اتمی

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در واکنش به حمایت تسلیحاتی و تدارکاتی غرب از اوکراین استارت نو را در فوریه ۲۰۲۳ به حالت تعلیق درآورد. مسکو در عین حال اعلام کرد که به تعهدات مندرج در این توافق تا پایان انقضای آن در۵ فوریه ۲۰۲۶عمل خواهد کرد. سالیوان هم گفته که  ایالات متحده تا زمانی که روسیه از این پیمان خارج نشود به مفاد آن پایبند خواهد بود.

نقش چین

سولیوان یادآوری کرده که نقش چین در باره کنترل تسلیحات نیز اهمیت فزاینده‌ای می‌یابد. او در نشست سالانه انجمن ملی کنترل تسلیحات گفت: «تا سال ۲۰۳۵ چین می‌تواند تا ۱۵۰۰کلاهک هسته‌ای داشته باشد که یکی از بزرگترین فعالیت‌های هسته‌ای تاریخ در زمان صلح است.»

مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرده که ایالات متحده آماده است مذاکرات کنترل تسلیحات با چین را “بدون پیش‌شرط” انجام دهد.

یک مقام آمریکایی به خبرنگاران گفته که توافق‌های احتمالی با چین بر توانایی‌واشنگتن برای دستیابی به نوعی توافق با روس‌ها موثر خواهد بود

روابط ایالات متحده و چین به دلیل سرنگونی یک بالن جاسوسی چینی که در اوایل سال جاری از قلمرو آمریکا عبور می‌کرد، تیره شده است. طرفین هم‌چنین بر سر وضعیت جزیره تایوان و صادرات کالا دچار اختلاف‌نظرهای جدی هستند. چین تایوان را متعلق به خود می‌داند و واشنگتن را به تحریک و دخالت در آنجا متهم می‌کند. محدودیت‌هایی نیز که آمریکا با تعرفه‌های ۲۵درصدی برای واردات تجهیزات الکترونیکی و مواد نیمه‌رسانای چینی اعمال کرده، صادرات پکن را تحت شعاع قرار داده و موجب اختلاف دو دولت شده است.

پیمان استارت دو یا استارت نو، در سال ۲۰۱۰ توسط باراک اوباما و دمیتری مدودف، روسای جمهور وقت آمريکا و روسیه امضا و در فوریه ۲۰۱۱ لازم الاجرا شد. این توافق که زرادخانه‌های هسته‌ای روسیه و ایالات متحده آمریکا را روی ۸۰۰ سیستم حامل برای هرکدام و ۱۵۵۰ کلاهک هسته‌ای محدود می‌کند در دولت بایدن تمدید شد.

دونالد ترامپ ماه‌ها بر سر تمدید این توافق با روسیه جدل کرد و نهایتا هم به نتیجه‌ای نرسید. او از جمله قصد داشت چین را نیز وارد این پیمان کند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه که بارها نسبت به پیامدهای یک مسابقه تسلیحاتی هشدار داده بود، نهایتا خواستار این شد که توافق بدون هیچ پیش شرطی برای یک سال تمدید شود، پیشنهادی که ترامپ آن را “بی‌ارزش” نامید.


مشاهده کامل خبر در اینجا

همچنین ببینید

بحران اجتماعی در ایران؛ یک مقام بهزیستی از اوج گیری مصرف «گل و شیشه» می‌گوید – صدای آمریکا

پس از آنکه تابستان امسال معاون پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر از شیوع اعتیاد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *