سه هفته پس از پرتاب رگبار بیش از 180 موشک بالستیک تهران به پایگاههای هوایی اسرائیل، نیروهای اسرائیلی در 26 اکتبر تأسیسات دفاع هوایی، موشکها و پایگاههای هوایی ایران و همچنین چندین پالایشگاه نفت و گاز را هدف قرار دادند. اما واقعا چقدر خسارت وارد شده است؟
میزان کامل خسارت ناشناخته باقی مانده است. با این حال، تصاویر ماهوارهای و گزارشهای رسانههای غربی و اتاقهای فکر به مقایسه واضح این رویارویی کمک میکنند. بر اساس گزارش ISW (موسسه مطالعات جنگ)، حداقل 12 تاسیسات ایرانی مورد اصابت بمب ها و موشک های مستقر توسط نیروی هوایی اسرائیل (IAF) قرار گرفتند.
از جمله پایگاههای موشکی در فلق، شید قدیری، عبدالفتح و تأسیسات ریختهگری موتور موشک خجیر و همچنین مجتمعهای نظامی در پارچین، پرند در نزدیکی تهران و مرکز آزمایش موشکی شاهرود بود.
جنگندههای رژیم صهیونیستی همچنین تأسیسات نزدیک فرودگاه امام خمینی تهران و تأسیسات نفتی مجتمع پتروشیمی بندر امام، آبادان و تنگ بیجار را هدف قرار دادند.
در ابتدا رسانه های ایرانی به دنبال کم اهمیت جلوه دادن تاثیر اعتصابات بودند. با این حال، رهبر ایران، آیتالله علی خامنهای، بعداً اعلام کرد که این حمله را نه باید دست کم گرفت و نه اغراق کرد.
تصاویر ماهوارهای از سایتهای مورد هدف در ایران نشان میدهد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل به توصیههای متحدانش توجه کرده است، اما مکانهای حملات نشان میدهد که اسرائیل میتواند اهداف دقیق را در صورت ادامه تشدید حمله کند.
مقایسه پاسخ اسرائیل با حمله ایران
در اول اکتبر، ایران حدود 180 موشک بالستیک به سمت اسرائیل در تلافی قتل رهبران نیابتی خود در لبنان شلیک کرد. اسرائیل مدعی شد که بیشتر این موشکها توسط سیستمهای دفاعی این کشور و متحدانش رهگیری شدند و بقیه در میدانهای باز، مناطق غیرنظامی و مناطق تجاری فرود آمدند و به حداقل یک پایگاه هوایی آسیب رساندند. علاوه بر این، گزارش شده است که یک موشک در نزدیکی مقر موساد، سازمان اطلاعات اسرائیل سقوط کرده است.
در اقدامی تلافی جویانه، اسرائیل بیش از 100 جت جنگنده پیشرفته، از جمله هواپیماهایی که توسط خلبانان زن پرواز می کردند، به همراه هواپیماهای سوخت گیری و نظارت مستقر کرد. این حملات طی چند ساعت در امواج متعدد رخ داد و هیچ یک از جت ها سرنگون یا آسیبی به آنها وارد نشد.
ایران تایید کرده است که حداقل چهار نفر در حملات اسرائیل کشته شده اند، در حالی که تنها قربانی حمله موشکی ایران یک فلسطینی در کرانه باختری گزارش شده است.
بعد چه می شود؟
رهبران ایران بر حق خود برای پاسخ دادن به حمله هوایی اسرائیل تاکید کرده اند، هر چند با عبارات سنجیده.
باور غالب این است که ایران این حملات را بدون پاسخ نخواهد گذاشت. یک اقدام معقول میتواند شامل یک سری حملات موشکی مشابه با حملاتی باشد که دو بار در سال جاری انجام داده است. چنین واکنشی به رهبری ایران این امکان را میدهد که قدرت خود را به مخاطبان داخلی خود و گروههای متحدی مانند حماس در غزه و حزبالله لبنان نشان دهد.
از سوی دیگر، ایران ممکن است از حمله مستقیم به اسرائیل خودداری کند، زیرا این امر میتواند آسیبپذیریهای آن را آشکار کند و واکنشهای شدیدتر اسرائیل را برانگیزد.
در این مرحله، برای پیشبینی مسیری که در نهایت رهبری ایران طی خواهد کرد، خیلی زود است.
منتشر شده توسط:
واداپالی نیتین کومار
منتشر شده در:
28 اکتبر 2024