ایران روز پنجشنبه اعلام کرد که به نامه ای از رئیس جمهور ترامپ پاسخ داده است که در آن رئیس جمهور آمریکا از مذاکرات مستقیم با دولت در تهران خواستار توافق برای مهار برنامه هسته ای پیشبرد کشور شده است.
به نظر می رسد ایران در حال گرفتن میانه است ، و نه مذاکرات با ایالات متحده را رد نمی کند و نه پذیرش مذاکرات چهره به چهره با آقای ترامپ.
اما کامال خارزی ، مشاور برتر سیاست خارجی رهبر عالی ایران ، آیت الله علی خمنی ، طبق گزارش های خبری محلی ، گفت: “جمهوری اسلامی همه درها را بسته و مایل به شروع مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده است.”
کشورها از زمان انقلاب اسلامی در سال 1979 روابط دیپلماتیک رسمی نداشته اند ، اما آنها مستقیم و غیرمستقیم به موضوعاتی مانند برنامه هسته ای ، تعویض بازداشتگاه ها و تنش های منطقه ای مشغول بوده اند.
ایران گفت که پاسخ کتبی خود را از طریق عمان روز چهارشنبه به آقای ترامپ ارسال کرده است. وزیر امور خارجه ایران ، عباس آراگچی ، گفت که تهران به گفته خبرگزاری رسمی ایرنا ، دیدگاه کاملی در مورد موضوعات مطرح شده توسط آقای ترامپ و در مورد وضعیت کلی خاورمیانه ارائه داده است.
آقای آراگچی روز پنجشنبه گفت: “سیاست ما این است که به طور مستقیم مذاکره نشویم در حالی که حداکثر سیاست فشار و تهدید به حملات نظامی وجود دارد.” “اما مذاکرات غیرمستقیم می تواند مانند گذشته انجام شود.”
نامه ترامپ چه گفت؟
آقای ترامپ این ماه را برای آقای خامنه ای ارسال کرد و گفت او دیپلماسی را به اقدامات نظامی ترجیح داد.
آقای ترامپ به فاکس نیوز گفت: “من نامه ای را برای آنها نوشتم که می گوید:” امیدوارم که شما مذاکره کنید ، زیرا اگر مجبور شویم به صورت نظامی برویم ، این یک چیز وحشتناک خواهد بود. ” “شما نمی توانید به آنها اجازه دهید سلاح هسته ای داشته باشند.”
در 12 مارس ، انور گرگاش ، دیپلمات ارشد امارات متحده عربی که برای تحویل نامه آقای ترامپ به تهران سفر کرده بود ، به رسانه های خبری ایران گفت که این شامل “تهدید” و همچنین فرصتی است.
استیو ویتکوف ، فرستاده ویژه دولت ترامپ در خاورمیانه ، جزئیات بیشتری را در یک مصاحبه با تاکر کارلسون، یک میزبان سابق Fox News که اکنون یک پادکست محبوب است. آقای ویتکوف گفت: این نامه تقریباً گفت: “ما باید صحبت کنیم ، باید تصورات غلط را پاک کنیم ، باید یک برنامه تأیید ایجاد کنیم تا هیچ کس نگران اسلحه سازی مواد هسته ای شما نباشد.”
یک مقام ایرانی که خواسته است نامگذاری نشود زیرا وی مجاز به صحبت عمومی نبود ، گفت که آقای ترامپ مهلت دو ماهه را برای مذاکره ایران تعیین کرده است ، جزئیاتی که در ابتدا توسط Axios گزارش شده است.
سانام واکیل ، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در خانه چتام ، یک موسسه تحقیقاتی مستقر در لندن ، گفت که نامه نگاری بین تهران و واشنگتن نشان می دهد که هر دو طرف “یکدیگر را به دست می آورند و کانال های مختلف ، برخی از مردم و بسیاری را پیدا می کنند تا آنچه را که می توانند به دست آورند”.
وی افزود: “این فرصتی برای هر دو طرف است ،” اما با هزار خطر و چالش همراه است. “
دیدگاه در ایران چیست؟
از زمان انتخابات آقای ترامپ ، مقامات و صاحبنظران در ایران به طور علنی در مورد این موضوع بحث کرده اند ، با یک جناح سخت محافظه کار سخت که به شدت با مذاکرات یا امتیازات و یک جناح معتدل و اصلاح طلب اعتراض می کند و استدلال می کند که مذاکرات برای بلند کردن تحریم ها ضروری است.
آقای خامنه ، که حرف آخر را در مورد همه امور کلیدی دولت دارد ، گفته است که او اعتقاد ندارد که ایران از مذاکرات بدست می آوردبشر
رئیس جمهور مسعود پشکیان ، متوسط ، خود را از این دیدگاه فاصله گرفته است ، در این ماه به پارلمان گفت که او طرفدار مذاکرات است اما دستورالعمل آقای خامنه را دنبال می کند.
روز پنجشنبه ، دفتر آقای خامنه بر اساس اظهارات آقای خازی ، تغییر لحن را نشان داد.
چه گزینه های دیگری در نظر گرفته می شود؟
اگر مذاکرات در مورد معامله برای مهار برنامه هسته ای ایران انجام شود ، اسرائیل و ایالات متحده امکان راه اندازی اعتصاب های هدفمند به دو تسهیلات اصلی هسته ای زیرزمینی در ایران ، Natanz و Fordow را پیشنهاد کرده اند.
اما این امر باعث می شود که یک جنگ منطقه ای گسترده تر از زمان ایران هشدار داده باشد که به هرگونه اعتصاب در خاک خود پاسخ خواهد داد. و هرگونه حمله می تواند خاورمیانه را بی ثبات کند ، با اینکه تهران به شبکه شبه نظامیان ضعیف اما هنوز هم فعال ، مانند حزب الله در لبنان و حوثی ها در یمن روی آورد.
ایران اظهار داشت که برنامه هسته ای آن برای اهداف مسالمت آمیز است ، اما غرب و اسرائیل نگران این هستند که تهران مخفیانه در حال برنامه ریزی یک رویکرد سریعتر و خزنده است برای ساختن سلاح.
در سال 2018 ، آقای ترامپ ایالات متحده را از توافق هسته ای 2015 بیرون کشید با ایران و تحریم های اقتصادی سخت تحمیل شده است. این اقدامات باعث شد ایران تعهدات خود را در مورد این معامله رها کند و غنی سازی اورانیوم را از کلاه 3.5 درصد به 60 درصد افزایش دهد.
نگهبان هسته ای کشور متحد در آخرین گزارش خود می گوید که ایران اورانیوم غنی شده به اندازه کافی را برای ساخت چندین بمب ذخیره کرده است. اما این نگهبان می گوید هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ایران در حال برنامه ریزی برنامه خود است ، پیدا نکرده است.
خانم واکیل از خانه چتام گفت: “ایران در یک چهارراه ، بین داشتن یک رمپ خاموش یا برخورد نظامی قرار دارد.” “این یک سال از تصمیمات واقعاً نتیجه است ، و اینکه چگونه آنها دست خود را بازی می کنند می تواند به آنها حیات بخش دهد یا منجر به اعتصاب بیشتر و تضعیف دولت شود.”