فلسطینی ها در غزه به جنگ اعتراض کردند یک روز دوم مستقیم روز چهارشنبه و شعارهای شعار علیه حماس ، ناامید و عصبانی از فروپاشی آتش بس با اسرائیل که بسیاری امیدوار بودند دائمی شود.
این اعتراضات نمایش های نادری از مخالفت علیه حماس بود ، گروه مسلح که 17 سال با مشت آهنین بر غزه حاکم بود و با رهبری حمله 7 اکتبر 2023 ، حمله 15 ماهه را آغاز کرد. براساس ویدئو در رسانه های اجتماعی و شاهدان ، اعتراضات روز چهارشنبه به بخش های بیشتری از غزه نسبت به روز سه شنبه گسترش یافت.
بیشتر تظاهرات تاکنون اندک بوده است. به گفته شاهدان ، موارد اصلی روز سه شنبه و چهارشنبه در شهر شمالی به شدت آسیب دیده بیت لاهیا صدها نفر را به خود جلب کرده است. هیچ شماره جمعیتی به طور مستقل قابل تأیید نیست ، اگرچه فیلم ها اجتماعات قابل توجهی را نشان می دادند.
اعتراضات کوچکتر روز چهارشنبه در شهر غزه ، همچنین در شمال و حداقل در دو مکان در غزه مرکزی-نوسیرات و دیر البله برگزار شد. یکی از شرکت کنندگان در دیر البلا گفت: نزدیک به 300 نفر در این اعتراض در آنجا شرکت کردند و هیچ حضور قابل توجهی از حماس وجود نداشت.
برخی از غزه ها می گویند که این اعتراضات به عنوان یک برآمدگی خود به خودی از احساسات آغاز شد ، اما در روز چهارشنبه نشانه هایی مبنی بر سازمان یافته تر وجود داشت. طی دو روز گذشته ، افزایش قابل توجه در تماس با رسانه های اجتماعی از فلسطینی ها در داخل غزه وجود داشته است تا وارد خیابان ها شوند و علیه حکومت حماس و انجام جنگ با اسرائیل تظاهرات کنند.
روز چهارشنبه ، صدها نفر برای دومین روز مستقیم در بیت لاهیا جمع شدند ، برخی از آنها شعار می دادند “حماس! حماس تروریسم است!” و “ما می خواهیم آزادانه زندگی کنیم.” یک اعتراض کوچکتر دیگر در شهر غزه ، همچنین در شمال ، با مناجات علیه حماس وجود داشت.
فیلم هایی از اعتراضات روز سه شنبه ، که توسط نیویورک تایمز تأیید شده است ، گروه هایی از غزمها را در خیابان های نیمه صلیب بیت لاهیا نشان می داد. برخی از آنها نشانه هایی داشتند که مخالف ادامه جنگ بودند ، در حالی که برخی دیگر شعارهای شعار می دادند که خواستار بیرون آمدن حماس بودند.
سعید لولو ، 38 ساله اهل شهر غزه در شمال که هم اکنون در شهر جنوبی خان یونس پناه می برد ، روز چهارشنبه گفت که روز گذشته در مورد اعتراض در بیت لاهیا شنیده بود و با دیگر فعالان سیاسی ضد هاما تماس گرفته بود تا خواستار اعتراض بیشتر رسانه های اجتماعی شود.
وی گفت: “من می توانم به شما بگویم صدها نفر با” بله! ما به شما می پیوندیم. ” وی افزود: “بسیاری از افرادی که عضو خانواده های بزرگ هستند ، به اعتراضات می پیوندند.” آقای لولو گفت: “اگر حماس تصمیم به استفاده از زور در برابر معترضین بگیرد ، من می ترسم معترضین از نیروی عقب استفاده کنند.”
وی گفت: “خواسته های ما واضح است: جنگ را به هر قیمتی پایان دهید.” وی افزود: “” ما می خواهیم زندگی کنیم “شعار ما است.” “من معتقدم که این بار متفاوت است. ما مطلقاً چیزی برای از دست دادن نداریم. ما همه چیز را از دست داده ایم ، بنابراین نمی ترسیم.”
تاکنون علائم کمی از تلاش حماس برای سرکوب زور در اعتراضات وجود داشته است ، همانطور که این گروه در گذشته انجام داده است.
حماس ، به نوبه خود ، در تلاش است تا عصبانیت فلسطین را در جهت اسرائیل به عقب برگرداند. در بیانیه ای که در روز چهارشنبه در کانال تلگرام خود منتشر شد ، حماس گفت نخست وزیر بنیامین نتانیاهو از اسرائیل “مسئولیت کامل عدم موفقیت” توافق آتش بس را بر عهده دارد.
یک مقام ارشد حماس ، Basem Naim ، روز چهارشنبه در پستی در رسانه های اجتماعی گفت: “همه مردم حق دارند از درد فریاد بزنند و صدای خود را بالا ببرند.” اما او نسبت به سوءاستفاده از “شرایط غم انگیز بشردوستانه” برای برنامه های سیاسی یا برای انصراف “متجاوز جنایی” ، به معنای اسرائیل هشدار داد.
غزه ها ، حداقل علناً ، تمایل دارند که اسرائیل را به خاطر بیشتر مرگ ، نابودی و گرسنگی که جنگ آورده است ، مقصر بدانند. اما حداقل برخی نیز حماس را برای رهبری حمله ای که جنگ را آغاز کرد ، برای نگه داشتن گروگان ها و ادامه جنگ به جای تسلیم قدرت خود در ازای آتش بس مسئولیت پذیر ، مسئولیت پذیر نیز بر عهده دارند.
اسلام رافات ، دانش آموز 21 ساله اهل بیت لاهیا ، گفت که وی به اعتراضات پیوست “برای پایان دادن به جنگ ، و پایان دادن به نسل کشی در غزه ، و چیز دیگری نیست.” وی گفت که برخی از کسانی که به اعتراضات پیوسته اند اظهارات سیاسی می کنند ، اما آنها در ابتدا بیرون رفتند تا خواستار پایان جنگ شوند.
وی افزود: “این باعث درد من می شود که بچه ها را برای چند ساعت در حال تهیه غذا برای تهیه غذای برگشتی که اغلب از بین می رود ، می بینم.”
آتش بس دو ماهه با اسرائیل اولین تنش پایدار را از بیش از یک سال بمباران مداوم و یک جنگ زمینی به ارمغان آورده بود. تقریباً کل جمعیت غزه – بیش از دو میلیون نفر – در طول جنگ آواره شدند و حمله اسرائیل ده ها هزار فلسطینی را کشته است.
هفته گذشته اسرائیل آتش بس را رها کرد و بمباران خود از غزه را در تلاش برای فشار آوردن به حماس برای آزاد کردن بیشتر گروگان های باقیمانده که هنوز در این قلمرو برگزار شد ، از سر گرفت.
رهبران قبیله های برجسته فلسطین و خانواده ها در جنوب غزه که مخالف حماس هستند ، روز چهارشنبه بیانیه مشترکی صادر کردند و از فلسطینی ها در این سرزمین خواستند تا “یک قیام محبوب علیه بی عدالتی را آغاز کنند” و اعتراض به حماس.
در این بیانیه آمده است: “حماس باید بلافاصله دست خود را از غزه بلند کند و این محاصره ناعادلانه را که به دلیل تصمیماتی که ما را نمایندگی نمی کند به ما تحمیل کند.”
این افزود: “ما از همه شما می خواهیم تا به خیابان ها بروید و صدای ما را شنیده شود.” “غزه توسط کسی گروگان نمی گیرد. غزه با اراده مردم خود آزاد می شود.”
عبدل حمید عبد التی ، روزنامه نگار فلسطینی و مجری رادیو سابق که در طول جنگ از بیت لاهیا به مصر گریختند ، خواستار پایان دادن به حکومت حماس در غزه شدند.
وی در ویدئویی که به طور گسترده ای مشاهده شده است گفت: “کافی – پس از یک سال و نیم جنگ”.
آقای عابد التی ، که گفت که وی در طول جنگ بسیاری از اعضای خانواده را به حملات اسرائیل از دست داد ، گفت که غازان پس از این همه ضرر و نابودی ، از احساس عصبانیت بیش از حد اعتراض می کنند.
وی در تماس تلفنی افزود: “این خودجوش بود.” “این روزها ، غزه ها چیزی برای از دست دادن ندارند.”
امین عابد ، یک فعال فلسطینی از غزه که اوایل جنگ را در غزه گذراند و در سپتامبر سال گذشته برای معالجه پزشکی به امارات متحده عربی تخلیه شد ، گفت: تقاضای اصلی معترضین این بود که حماس کناره گیری کند.
آقای عابد در مصاحبه تلفنی روز چهارشنبه به نیویورک تایمز گفت: “مردم خسته شده اند.” وی افزود: “آنها می خواهند به دور از جنگ و مرگ در صلح ، ایمنی و ثبات زندگی کنند. آنها عزت می خواهند.”
آقای عابد گفت: “این جنبش اثبات است.” “این روایت اسرائیل را رد می کند که همه غزه حماس است.”
مونتر الحیک ، سخنگوی مستقر در غزه برای جناح فلسطینی فتح ، رقیب حماس ، از حماس خواست “به صدای مردم ما گوش دهد و از دولت عقب نشینی کند” در غزه. وی در مصاحبه با رادیو فلسطین روز چهارشنبه ، گفت که حماس باید قدرت را به مقام فلسطین تحت سلطه فتح ، که حاکم بر بخش هایی از کرانه باختری اسرائیل است ، تحویل دهد.
آقای الحیک گفت که حضور حماس “برای علت فلسطین خطرناک شده است” ، و افزود: این جنبش باید به صداهایی که در غزه ظهور می کنند گوش دهد و جمعیت ویران شده را نجات دهد.
آقای نتانیاهو همچنین به اعتراضات در غزه توجه داشت.
وی روز چهارشنبه با اظهارات به پارلمان اسرائیل گفت: “در روزهای اخیر ، ما شاهد تغییر جدیدی بوده ایم – چیزی که قبلاً ندیده ایم.” “ما در نوار غزه علیه قانون حماس اعتراضات بزرگی و باز دیدیم.”
نادر ابراهیم گزارشگری از لندن کمک کرده است.