اشاره به بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع و پدرش که قبل از او بر سوریه حکومت می کردند، و همچنین تصاویر خدایان پیش از اسلام حذف شده است. تعریف شهید عوض شده و الان به معنای کسی است که برای خدا جان داده است نه وطن خود. یک ملکه دوره رومی از برخی کتاب های درسی حذف شده است.
تنها چند هفته پس از ائتلاف شورشیان رژیم اسد را سرنگون کرددولت موقتی که آنها در دمشق ایجاد کردهاند، به سرعت دست به تغییراتی در برنامه درسی مدارس این کشور زده است. این تغییرات موضوعاتی از انگلیسی و تاریخ گرفته تا علوم و مطالعات اسلامی را پوشش میدهد.
این اقدام توسط معلمان و سایر سوری ها مورد انتقاد قرار گرفته است که نه تنها به ماهیت برخی از تغییرات، بلکه به این واقعیت که به سرعت و بدون شفافیت و هیچ راهنمایی از سوی معلمان و عموم مردم در مورد آنها تصمیم گیری شد، اعتراض دارند.
منتقدان می گویند که این تغییرات و شیوه یکجانبه دستور آنها، نشانه های نگران کننده ای از نحوه برنامه ریزی دولت جدید سوریه برای اداره کشوری متنوع است.
برخی از تغییرات، که در 9 صفحه توسط وزارت آموزش و پرورش هفته گذشته در رسانه های اجتماعی منتشر شد، به طور گسترده مورد استقبال قرار گرفت، مانند حذف تمجید از رژیم اسد از کتاب های درسی.
اما برخی از سوریها این سوال را مطرح میکنند که چرا با توجه به مسائل مبرمتری مانند ناامنی، تنشهای فرقهای و بحران اقتصادی که هنوز کشور با آن مواجه است، تغییرات دیگری در اولویت قرار دارند.
رز مایا، 45 ساله، معلم فرانسوی دبیرستان، روز یکشنبه در یک اعتراض کوچک علیه تغییرات در خارج از وزارت آموزش و پرورش گفت: «تغییرها باید فقط به مواردی محدود شود که مربوط به رژیم قبلی است. اما نیازی به همه تغییرات دیگر نیست.»
حدود دوجین نفر دیگر – از جمله معلمان، دانشآموزان، پزشکان و هنرمندان – به خانم مایا ملحق شدند که با در دست داشتن تابلوهایی مخالفتهای مختلف را نسبت به تغییرات نشان میدادند. در کنار او معلم دیگری به نام مؤید مفلیح بود که تابلویی روی آن نوشته بود: «قدرت از آن مردم است نه بر مردم».
آقای مفلیح گفت که تا همین اواخر در مورد ناسیونالیسم تدریس می کرد، موضوعی که به طور گسترده در خدمت رژیم اسد بود. اکنون به طور کامل از برنامه درسی حذف شده است.
خانم مایا با اشاره به نذیر محمد القدری، وزیر معارف، گفت که «به عنوان وزیر موقت نباید تغییراتی ایجاد کند». و او گفت که باید شفافیت در مورد کمیته هایی که این وزارتخانه می گوید برای بررسی کتاب های درسی و پیشنهاد تغییرات ایجاد کرده است وجود داشته باشد. او گفت: «باید معلمان درگیر باشند.
این وزارتخانه از تغییرات دفاع کرده و از پیشنهادات مبنی بر اسلام گرایی یا اشاره به سلفی گری، شاخه محافظه کار اسلام سنی که بسیاری از رهبران جدید کشور به آن تعلق دارند، عقب نشینی کرده است.
آقای القدری روز یکشنبه در مصاحبه ای گفت: «اصلاحات پس از آزادسازی سوریه مورد نیاز بود. این تغییرات نه تغییر در برنامه درسی، بلکه اصلاح برخی از شعارها و نمادهایی بود که برای تجلیل از رژیم گذشته استفاده می شد.
آقای القدری بخشی از وزارت آموزش و پرورش در ادلب، استانی در شمال غرب سوریه بود که توسط گروه شورشی اسلامگرا که اکنون ریاست دولت موقت، حیات تحریر الشام را بر عهده دارد، اداره میشود.
او گفت که کمیته های تخصصی شامل اعضای دولت تحت رهبری حیات تحریر الشام در استان ادلب و اعضای وزارت آموزش دوره اسد کتاب های درسی را بررسی کردند و تغییراتی را پیشنهاد کردند.
معتصم سیوفی، مدیر اجرایی روز بعد، یک گروه غیرانتفاعی، گفت که دولت موقت در تلاش است تا دیدگاه خود را نه تنها بر نظام سیاسی سوریه بلکه بر زندگی عمومی آن تحمیل کند. The Day After در سال 2012 توسط اعضای مخالفان سوری برای برنامه ریزی برای مرحله انتقالی در سوریه پس از سقوط نهایی رژیم اسد تأسیس شد.
او گفت: «تغییرات بازتاب روشنی از یک قرائت بسیار محدود از اسلام است و دوباره به ما یاد پیشینه گروهی میاندازد که امروز فرماندهی سوریه را بر عهده دارد». “هیچ دیدگاهی فراگیر وجود ندارد.”
آقای سیوفی گفت که سرعت تغییرات برنامه درسی نشان می دهد که این تغییرات قبل از قدرت گرفتن دولت موقت آماده شده بود.
در سراسر سوریه، حتی به عنوان مردم جشن گرفتن سرنگونی یک رژیم وحشیانه و خودکامه وجود دارد کمی ترس در مورد آینده کشور تحت حکومتی تحت رهبری شورشیان اسلام گرا.
رهبر جدید سوریه بالفعل احمد الشرعاخیراً گفته است که تدوین یک قانون اساسی جدید ممکن است دو تا سه سال و برگزاری انتخابات تا چهار سال طول بکشد، که باعث نگرانی برخی از مردم سوریه شده است که از مبادله یک رهبر مستبد با رهبر دیگر ابراز نگرانی کرده اند.
چندین نفر در این تظاهرات این سوال را مطرح کردند که چرا برکناری ملکه دوران رومی چنین اولویتی برای رهبری جدید سوریه است که در حال حاضر غرق در اداره یک کشور کامل شده است. بازسازی دولت.
در صفحه 19 کتاب مطالعات اسلامی کلاس سوم، اشاره ای به زنوبیا، ملکه ای در مستعمره روم پالمیرا، در مرکز سوریه کنونی، حذف شده است. نماد مبهم در فهرست تغییرات این وزارتخانه توسط بسیاری به عنوان مدرکی خوانده شده است که او را فردی خیالی می بیند.
آقای القدری گفت که او از کتاب های درسی تاریخ حذف نشده است. او گفت که او از کتاب درسی معارف اسلامی حذف شده است، زیرا در دوران پیش از اسلام زندگی و حکومت کرده است.
او گفت: «ما انکار نمی کنیم که زنوبیا در تاریخ حضور داشته است. اما او گفت: “ما با گنجاندن او در این کتاب مخالفیم.”
با این وجود، حذف رهبر زن از کتاب درسی، برخی از سوری ها را نگران کرده است که آن را حمله ای به تاریخ تاریخی سوریه می دانند.
خانم مایا گفت: «اگر به این نسل بیاموزیم که او یک شخصیت خیالی بود، ارتباط خود را با گذشته از دست خواهیم داد. این بدان معناست که ما گذشته ای نداریم. و آنهایی که گذشته ندارند، آینده هم ندارند.”
برخی از مردم سوریه می گویند که چنین تغییراتی باید در انتظار نگارش قانون اساسی و انتخابات باشد. آنها گفتند که آنها همچنین باید بخشی از گفتگوی گسترده تر بین بخش های مختلف جامعه سوریه، متشکل از ادیان، فرقه ها و قومیت های مختلف باشند.
ملاک محمد سلیمان، دندانپزشک، گفت: «تمرکز آنها در این مرحله باید فقط برقراری امنیت و روشن کردن چگونگی به قدرت رسیدن و برنامه های آنها باشد.
یکی دیگر از تغییرات برنامه درسی که مردم سوریه را نگران کرده است مربوط به ترجمه یک آیه از قرآن است. آیه پایانی در باب اول کتاب مقدس مسلمانان به « گمراهان » اشاره دارد.
در کتاب قبلی معارف اسلامی کلاس اول، این عبارت به عنوان «کسانی که از راه راست دور شده اند» تعریف شده بود. بر اساس تغییرات دولت جدید، این عبارت اکنون به عنوان «مسیحیان و یهودیان» تعریف شده است.
مانولا الحکیم، نقاش انتزاعی 60 ساله و مسلمان با حجاب، تابلویی را در اعتراض به این تفسیر جدید در دست گرفت.
او گفت: «ما چیزهایی که ما را از هم جدا کند، نمی خواهیم. سوریه همیشه همه ادیان و اعتقادات را داشته است.
نزدیک او، زیاد الخوری، روزنامه نگار بازنشسته 61 ساله، دو تابلو را در دست داشت که روی یکی از آنها نوشته شده بود: «من مسیحی هستم و گمراه نیستم».
آقای الخوری گفت وقتی اولین بار از این تغییر شنیده شوکه شده است.
او گفت: «این به نظر پیامی از سوی دولت جدید بود که ما بخشی از این کشور نیستیم.