خبر مربوط به ممنوعیت پخش گزارش زنده فوتبال با صدای عادل فردوسیپور در فضای مجازی، با واکنشهای متفاوتی روبهرو شد و بسیاری از کاربران آن را به عنوان نوعی انتقام از فردوسیپور و محبوبیت او در میان مخاطبان رسانههای ورزشی قلمداد کردند.
این خبر ابتدا توسط محمدجواد شکوریمقدم، مالک و مدیرعامل آپارات، فیلیمو و هلدینگ صبا ایده، با انتشار توئیتی در شبکه ایکس مبنی بر ممنوعیت پخش گزارش زنده فوتبال با صدای عادل فردوسیپور منتشر شد و به سرعت در فضای مجازی گسترش یافت.
شکوریمقدم با انتشار پیام صوتی فردی که خود را منتسب به ساترا، سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی معرفی میکند، نوشت: «اصلاً فرق نمیکنه محتوا چی باشه، از نظر ساترا و صدا و سیما کلاً هر چی دیده بشه توقیفه! اکنون از ساترا تماس گرفتند که پخش گزارش فردوسیپور هم توقیفه!»
اشاره مدیرعامل پلتفرم آپارات به مهم نبودن محتوا، مربوط به ممنوعیت دیگری است که یک روز قبل توسط ساترا به این مجموعه ابلاغ شد. وبسایت آپارات که در سال ۱۳۸۹ به عنوان جایگزین ایرانی یوتیوب راهاندازی شد و همواره در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی به تهیه برنامه پرداخته است، روز هفتم آذرماه نامهای از ساترا دریافت کرد که محدودیتهایی برای انتشار برنامه «اکنون» با اجرای سروش صحت در آن لحاظ شده بود. ممنوعیت انتشار این برنامه از پلتفرم فیلیمو، به بهانه تأکید بر اصل مالکیت معنوی برنامه «کتاب باز» صدا و سیما و ذکر نام این برنامه توسط میهمانان در مجموعه جدید «اکنون» اعمال شد.
طبق گزارش تسنیم، خبرگزاری وابسته به سپاه، ساترا دلیل ممنوعیت پخش گزارشهای فوتبال با صدای عادل فردوسیپور در آپارات اسپورت را نداشتن مجوز پخش زنده مسابقات فوتبال بینالمللی و اعتراض پلتفرمهای داخلی دیگر عنوان کرد.
طبق گزارش تسنیم، ساترا تاکید کرده که صدور مجوز و نظارت بر پخش زنده در اینترنت در اختیار سازمان صدا و سیما است. طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و بند ۴ ماده واحده تعیین الزامات ساماندهی حوزه صوت و تصویر فراگیر، تولید و پخش زنده برنامهها و نیز صدور مجوز و پخش زنده در فضای مجازی در اختیار سازمان صدا و سیما قرار دارد.
تماس تلفنی کارمند منصوب به ساترا برای ممنوعیت پخش گزارش فوتبال لیورپول – رئال مادرید توسط مدیرعامل آپارات، به ممنوعیت صدای عادل فردوسیپور تعبیر شد.
این در حالی است که عادل فردوسیپور پس از سه سال و نیم دوری از گزارشگری و برنامهسازی در رسانههای تصویری، در پاییز ۱۴۰۱ با اجرای برنامه و انجام مصاحبه و سپس گزارشگری فوتبال در سایت فوتبال ۳۶۰ به فضای رسانهای ایران بازگشت.
گزارشها و مصاحبههای عادل فردوسیپور با چهرههای محبوبی چون علی دایی، کریم باقری و وریا غفوری در وبسایت و همچنین شبکه اجتماعی فوتبال ۳۶۰ از پر بینندهترین محصولات پلتفرمهایی است که مجوز و پخش گسترده در فضای مجازی را از سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی جمهوری اسلامی دریافت کردهاند.
یک روز پیش از انتشار خبر ممنوعیت پخش گزارش فوتبال بینالمللی از پلتفرم آپارات اسپورت، از سوی نهاد نظارتی صدا و سیما، رئیس این سازمان، پیمان جبلی در پاسخ به خبرنگار هممیهن از گفتگوها با عادل فردوسیپور و ارائه پیشنهاد برای بازگشت به کار این مجری سابق برنامه نود خبر داد.
عادل فردوسیپور نیز در گفتگویی در سایت فوتبال ۳۶۰ دریافت پیشنهاد بازگشت به صدا و سیما را تایید کرده بود.
جالب آنکه سامان مرادحسینی، رئیس مجمع رسانههای صوتی تصویری فراگیر جمهوری اسلامی «رصتا» نیز در واکنش به توئیت مالک و مدیرعامل آپارات مبنی بر مخالفت صدا و سیما با محصولات پرمخاطب بدون در نظر گرفتن محتوا، با اشاره به محصولات سودآوری چون «زخمکاری»، «جوکر» و «گل یا پوچ» از مهم بودن محتوا و اهمیت کسب مجوز پخش زنده از صدا و سیمای جمهوری اسلامی نوشته است.
اما انتقادات به پلتفرمهای بهرهمند از رانت در پخش تصاویر اینترنتی همچون آپارات، آنتن، فیلیمو و غیره همواره با توجه به رویکرد همسوی این رسانهها با نظام جمهوری اسلامی مطرح بوده است. به ویژه نحوه پوشش تصویری این رسانهها در طی اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، حذف هنرمندان و ورزشکاران همسو با مردم، سانسور تصاویر مخالفان نظام و کمک به انتشار اخبار مورد نظر خبرگزاریهای وابسته به سپاه، همواره مورد نکوهش قرار گرفته است.
محمدجواد شکوریمقدم اگرچه در سالهای گذشته با برخی از مدیران سازمان صدا و سیما اختلاف نظرهایی داشته، اما با حمایت بخشی از سپاه و نزدیکی به مسئولان نظام جمهوری اسلامی، همواره به فعالیت خود ادامه داده و مجوزهای انحصاری نیز دریافت کرده است.
نکته : اگر تصاویر را مشاهده نمیکنید / فیلترشکن خود را روشن کنید .