اتحادیه اروپا میگوید وزرای خارجه کشورهای عضو در نشست اخیر خود، موضوع «تهدید ایران علیه صلح بینالمللی» و «بازداشت اتباع خارجی توسط جمهوری اسلامی برای اعمال نفوذ» را به بحث گذاشتند.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، روز دوشنبه هشتم بهمن و بعد از نشست وزرا اعلام کرد که وزرای خارجه ۲۷ عضو این اتحادیه درباره «تهدیدات مداوم ایران علیه صلح بینالمللی» مذاکره کرده و بهوضوح اعلام کردند که رویه تهران در بازداشت اتباع خارجی برای اعمال نفوذ سیاسی باید متوقف شود.
ایران تاکنون بارها اتباع خارجی یا دوتابعیتی را بازداشت کرده و در ازای دریافت امتیازات سیاسی و اقتصادی، همچنین آزادی زندانیان نزدیک به جمهوری اسلامی در خارج، آنها را آزاد کرده است.
نمونه اخیر آن بازداشت چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی، توسط جمهوری اسلامی در پی بازداشت محمد عابدینی نجفآبادی، بازرگان ایرانی-سوئیسی متهم به دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران در فرودگاه میلان بود.
آقای عابدینی چند روزی بعد از آزادی چچیلیا و بازگشت به میهن خود، آزاد و راهی ایران شد.
این در حالی است که همچنان چند تن از شهروندان اروپایی در زندانهای ایران به سر میبرند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه تصریح کرد که وزرای خارجه کشورهای عضو همچنین در آیندهای بسیار نزدیک بحثهای «عمیقتری» در مورد ایران و سیاست اتحادیه اروپا در قبال ایران خواهند داشت.
او اشارهای به موضوع «عمیقتر» مورد بحث نکرده، اما برنامه هستهای جمهوری اسلامی طی چند سال گذشته از نگرانیهای فزاینده جامعه جهانی بوده است.
موضع اروپا درباره اوکراین و آمریکا
اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرد این اتحادیه تاکنون ۱۳۴ میلیارد دلار به اوکراین در برابر تهاجم نظامی روسیه کمکهای مالی کرده و بزرگترین حامی مالی اوکراین است.
آندری سبیها، وزیر خارجه اوکراین، نیز که از طریق ویدئو کنفرانس در این نشست سخنرانی کرد، گفت ما نیاز به تجهیزات نظامی و سامانههای دفاع هوایی بیشتر، همچنین آموزش سربازان اوکراینی داریم.
او همچنین از تصمیم روز دوشنبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا برای تشدید تحریمها علیه روسیه استقبال کرد و گفت حمایت نظامی بیشتر از اوکراین و تشدید تحریمهای روسیه دو روی یک سکه هستند.
در این نشست، وزرای خارجه اتحادیه اروپا همچنین درباره دولت جدید آمریکا به رهبری دونالد ترامپ مذاکره کردند.
کایا کالاس تأکید کرده که سیاستهای دولت جدید آمریکا پیامدهای مهمی برای اتحادیه اروپا دارد: «با توجه به اینکه ایالات متحده به یک رویکرد مبتنی بر معاملات حرکت میکند، اروپا باید صفوف خود را متحدتر کند. ما زمانی قویتر هستیم که متحد باشیم و این دیدگاهی است که همه اعضا بر آن تأکید داشتند».
وزرای خارجه اتحادیه اروپا با تاکید بر قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا و اینکه یک شریک ژئوپلیتیک برای آمریکا است، تصریح کردند که واشنگتن نزدیکترین متحد ما محسوب میشود.
خانم کالاس در این باره گفت: «دشمنان ما همکاری بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند، و ما نیز باید همین مسیر را دنبال کنیم. اروپا و آمریکای شمالی در کنار یکدیگر قویتر و امنتر خواهند بود.»