مشاور رهبر جمهوری اسلامی از آمادگی تهران برای گفتوگو و رسیدن به توافقی جدید با دولت آیندهٔ ایالات متحده بر سر برنامۀ هستهای ایران خبر داد.
علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس پیشین مجلس ایران، در گفتوگویی با پایگاه خبری رهبر جمهوری اسلامی که روز جمعه دوم آذرماه منتشر شد، مذاکرۀ مجدد با آمریکا و غرب برای دستیابی به توافقی جایگزین برجام را به عنوان گزینهای قابل قبول برای جمهوری اسلامی مطرح کرد.
این در حالیاست که پیشتر، سران جمهوری اسلامی، هرگونه مذاکره مجدد و تغییر مفاد برجام را رد میکردند.
هشت سال پیش و در آستانۀ دورۀ اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، علی خامنهای در واکنش به صحبتهای او مبنی بر «پارهکردن برجام»، گفته بود: «اگر شما برجام را پاره کنید، ما آنرا آتش میزنیم!»
رهبر جمهوری اسلامی در طول سالهای بعد هم، بارها به شکل ضمنی یا به صراحت از توافق هستهای و تلاشها برای احیای آن انتقاد کرده بود.
حالا اما علی لاریجانی که بهتازگی در سفری به لبنان و سوریه پیامهای علی خامنهای را برای سران این دو کشور برد، با اشاره به غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد در ایران گفته دو گزینه برای آمریکا وجود دارد: بازگشت به برجام همزمان با «جبران خسارتهای اقتصادی ناشی از خروج یکجانبه از توافق»؛ و یا مذاکره برای دستیابی به یک توافق تازه، «بر اساس موقعیت جدید ایران و منطقه».
مشاور رهبر جمهوری اسلامی تأکید کرده که چنانچه دولت دونالد ترامپ شرایط تازۀ جمهوری اسلامی را بپذیرد، ایران هم تعهد میدهد که با وجود غنیسازی ۶۰ درصدی، به سمت تولید سلاح هستهای حرکت نکند.
رئیس پیشین مجلس ایران ادامه و افزایش حجم و خلوص غنیسازی اورانیوم در ایران را نشانۀ شکست غرب در زمینۀ «پیشبردن خواستههای خود در قبال ایران از طریق اِعمال فشار» دانست.
او با اشاره به تلاش سه کشور اروپایی عضو برجام برای صدور قطعنامۀ تنبیهی علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای، هشدار داد که صدور قطعنامۀ قبلی، به رغم «ایجاد مزاحمتهای اقتصادی»، در نهایت منجر به «پیشرفت و دستیابی ایران به فناوریهای پیشرفتهتر هستهای» شد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نتیجهگیری کرده که اِعمال فشار و صدور قطعنامۀ جدید در شورای حکام، راه به جایی نخواهد برد و تنها گزینه برای غرب، «پذیرش موقعیت جدید ایران» و بازگشت به میز مذاکرات، جهت احیای برجام، یا دستیابی به توافقی جدید خواهد بود.
انتشار سخنان علی لاریجانی در پایگاه اطلاعرسانی رهبر جمهوری اسلامی، بخصوص با توجه به مأموریت اخیرش بهعنوان نمایندۀ ویژۀ علی خامنهای، میتواند به موافقت رهبر حکومت با این دیدگاه، بهویژه «آمادگی برای مذاکره مجدد با واشینگتن» تعبیر شود.
هشدارهای مشاور رهبر جمهوری اسلامی دربارۀ صدور قطعنامۀ تنبیهی علیه ایران اما، در حالی منتشر شده که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پنجشنبهشب یکم آذرماه با رأی مثبت ۱۹ کشور و آرای ممتنع ۱۲ عضو در مقابل تنها سه رأی منفی، قطعنامه پیشنهادی بریتانیا، فرانسه و آلمان را تصویب و از تهران خواست ضمن پایبندی به تعهداتش، به طور کامل با نهاد نظارتی سازمان ملل متحد و تیم بازرسانش همکاری کند.
این در حالیاست که تهران امیدوار بود دیدار اخیر رافائل گروسی مدیر کل آژانس از ایران و بازدیدش از دو سایت هستهای و همچنین موافقت مشروط ایران با توقف غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم، مانع از تصویب قطعنامۀ جدید شود.
در پی تصویب این قطعنانه، جمهوری اسلامی در واکنشی سریع، از راهاندازی مجموعۀ دیگری از سانتریفیوژهای جدید خبر داد؛ اقدامی که عملاً میتواند راه را برای ارجاع ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد و فعالشدن مکانیزم ماشه، آنهم در حالیکه زمان زیادی به تاریخ انقضای برجام باقی نمانده، هموار کند.