شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ضمن محکوم کردن توسعه فعالیتهای هستهای ایران، با صدور قطعنامهای خواستار همکاری فوری ایران با این نهاد شد و از آژانس خواست طی ماههای پیش رو یک «گزارش جامع» درباره ایران تهیه کند
این قطعنامه شامگاه پنجشنبه اول آذر در نشست شورای حکام آژانس به رای گذاشته شد و به گزارش رویترز با ۱۹ رای موافق، سه رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع به تصویب رسید.
چین، روسیه و بورکینافاسو سه کشوری بودند که به این قطعنامه رای منفی دادند.
این دومین قطعنامه آژانس علیه ایران طی شش ماه گذشته به شمار میرود.
این قطعنامه از سوی فرانسه، آلمان و بریتانیا پیشنهاد شده و ایالات متحده نیز ارائه آن حمایت کرده بود.
این سه کشور اروپایی ساعاتی پیش از صدور قطعنامه شورای حکام، با صدور بیانیهای مشترک از افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا سطح ۶۰ درصد به شدت ابراز نگرانی کرده و خواستار توقف فوری این روند، کاهش ذخایر اورانیوم غنیشده و بازگشت ایران به تعهدات برجامی خود شده بودند.
در قطعنامه جدید شورای حکام آژانس همچنین از مدیرکل این نهاد خواسته شده است تا پیش از نشست بعدی این شورا در بهار ۲۰۲۵ «گزارشی جامع» از وضعیت فعالیتهای هستهای ایران و عدم همکاریهای ایران با این نهاد آماده برای بررسی در نشست آتی ارائه کند.
نشست فصلی آتی آژانس قرار است در ماه مارس سال آینده میلادی برگزار شود.
هنوز جزئیات بیشتری از قطعنامه شورای حکام آژانس علیه ایران منتشر نشده است.
به نوشته نماینده سوئیس در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این قطعنامه همچنین از ایران خواسته است تا به پرسشهای طولانیمدت این نهاد درباره کشف آثار اورانیوم در دو مکان اعلامنشده پاسخ معتبر بدهد.
واکنش فوری ایران به قطعنامه
رسانههای ایران بلافاصله پس از انتشار خبر صدور قطعنامه شورای حکام آژانس، متنی را به عنوان بیانیه مشترک وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران منتشر کردند.
به نوشته این بیانیه مشترک، رئیس سازمان انرژی ایران در واکنش به قطعنامه صادر شده «دستور انجام اقدامات موثر، از جمله راهاندازی مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد».
این بیانیه مشترک با انتقاد شدید از سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان، آنها را به اتخاذ «رویکرد سیاستزده، غیر واقعبینانه و مخرب» در قبال ایران متهم کرده و مدعی شده است که قطعنامه پیشنهادی آنها در زمانی ارائه شد که «ایران و آژانس در مسیر تعامل سازنده قرار داشتند».
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، حدود ده روز پیش به ایران سفر کرد و پس از بازگشت از این سفر اعلام کرد که ایران قصد دارد افزایش ذخیره اورانیوم تا ۶۰ درصد غنیشده خود را بیش از میزان فعلی افزایش ندهد.
بر اساس گزارشها، آقای گروسی اعلام کرد که مقدار این ذخایر در ماههای اخیر نسبت به سه ماه پیش حدود ۱۸ کیلوگرم افزایش یافته و به ۱۸۲ کیلوگرم رسیده است.
مقامهای مختلف ایران در روزهای اخیر تهدید کرده بودند صدور احتمالی قطعنامه شورای حکام با اقدامات متقابل و فوری تهران روبهرو خواهد شد.
به نوشته بیانیه مشترک وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران، «مختصات پاسخ احتمالی ایران از قبل نیز به مدیرکل آژانس اطلاعرسانی شده است».
خبرگزاری رویترز با اشاره به اینکه صدور قطعنامه جدید شورای حکام آژانس با هدف فشار بر ایران برای مذاکره درباره محدود کردن فعالیتهای هستهایش صورت گرفته است نوشت این اقدام در آستانه آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در ایالات متحده صورت گرفته و درباره رویکرد او در این باره تردیدهایی هست.
دونالد ترامپ در دوره پیشین ریاست جمهوری خود در اردیبهشت ۱۳۹۸ خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و از آن پس سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را در پیش گرفت.