رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در آستانه سفرش به تهران از «کاهش فضای مانور» مرتبط با برنامه هستهای جمهوری اسلامی خبر داد.
رافائل گروسی روز سه شنبه ۲۲ آبان در حاشیه نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در باکو گفت:«جمهوری اسلامی باید متوجه باشد که شرایط بینالمللی رو به وخامت روزافزون گذاشته و فضای مانور در حال کاهش است.»
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر ضرورت «یافتن راهکارهای دیپلماتیک» تاکید کرده است.
رافائل گروسی با اشاره به «ابعاد، عمق، و جاهطلبیهای» برنامه هستهای جمهوری اسلامی، گفت باید راههایی برای «افزایش دید» آژانس پیدا شود.
پس از خروج ایالات متحده از توافق هستهای قدرتهای جهانی با تهران در سال ۱۳۹۷ و در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ و بازگشت تحریمهای آمریکا، جمهوری اسلامی فعالیتهای هستهای، خود را افزایش داده است. بر اساس آن توافقنامه، تهران غنیسازی اورانیوم را که از سوی غرب بهعنوان تلاشی پنهان برای توسعه و گسترش توانایی تسلیحات هستهای تلقی میشود، محدود کرد.
در حالیکه تلاشها برای احیای توافق هستهای برجام تاکنون ناکام مانده، رافائل گروسی این توافق سال ۱۳۹۴ را «پوستهای خالی» توصیف کرده است.
جمهوری اسلامی در حال حاضر به غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصدی ادامه میدهد که بسیار نزدیک به ۹۰ درصد مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی است. به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی با ادامه این روند اورانیوم غنیشده کافی برای تولید حدود چهار بمب هستهای خواهد داشت.
حکومت ایران ادعا میکند که فعالیتهای هستهایاش نظامی نیست و اهداف صلحآمیز را دنبال میکند.
قرار است مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه چهارشنبه بهمنظور دیدار با مقامات جمهوری اسلامی به ایران سفر میکند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشتر در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس اظهارات مسعود پزشکیان مبنی بر آمادگی تهران برای تعامل بر سر توافق هستهای را یک «گشایش» برای آژانس توصیف کرده بود.
او گفته بود: «چیزی که مایلم از او بشنوم این است که نظرش درباره بازگشت به یک چارچوب توافق چیست. به نظر من این کاری است که لازم است ما انجام دهیم.»
گروسی درباره این چارچوب توافق نیز گفته بود: «میتواند بر مبنای برجام باشد اما با توجه به اینکه ایران نسبت به آن موقع توانمندیهای خیلی زیادتری دارد باید بسیار بسیار قویتر باشد.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، او همچنین گفته بود که انتظار دارد برای حل چالش هستهای ایران با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، همکاری کند.
به نوشته رویترز، مقامات ایرانی از سفر گروسی استقبال کردند و بدون اشاره به جزئیات مدعی شدند که تهران آماده همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل مسائل موجود است.
این ادعا در شرایطی مطرح شده است که ممانعت تهران از حضور بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران و توضیح ندادن شفاف درباره آثار اورانیوم یافت شده در سایتهای اعلام نشده جمهوری اسلامی ایران، از جمله موارد مورد اختلاف است.
منیع: خبرگزاری فرانسه و گزارشهای پیشین صدای آمریکا