یو ای نیوز

U I News Agency

فرونشست بیخ گوش تخت جمشید، شکاف‌های بزرگ در اطراف نقش رستم – صدای آمریکا



یک عضو هیئت علمی بخش مهندسی راه، ساختمان و محیط زیست دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز از رسیدن فرونشست‌ به فاصله ۳۰۰ متری تخت جمشید و ۱۰ متری نقش‌رستم خبر داد و خبرگزاری حکومتی ایلنا نیز تصویری از شکاف‌های عظیم در اطراف نقش رستم منتشر کرد.

مریم دهقانی روز پنجشنبه ۲۶ مهر در بررسی فرونشست مرودشت در دانشگاه شیراز اعلام کرد که این اتفاق، زنگ‌ خطری برای استان فارس محسوب می‌شود و افزود: برداشت بی‌رویه آب برای مصارف کشاورزی علت اصلی فرونشست زمین در منطقه مرودشت، تخت جمشید و نقش‌رستم است.

به گفته این استاد دانشگاه، تمام قسمت‌های مرودشت با نرخ های مختلف در حال نشست است، منطقه «کوشک» در شمال شرق مرودشت بالاترین نرخ فرونشست را دارد و کل مجموعه مسکن مهر مرودشت با میزان ۱۸ سانتیمتر در حال نشست است.

پیش‌تر نیز گروهی از اساتید دانشگاه شیراز اعلام کرده بودند که در نقش رستم «فرونشست» رخ داده و در اطراف کعبه زرتشت نیز رانش اتفاق افتاده است.

مقامات استان فارس بیشترین نرخ فرونشست در محدوده مرودشت را ۱۷ سانتیمتر در سال اعلام کرده‌اند که آثار باستانی این منطقه را تهدید می‌کند.

در همین ارتباط، خبرگزاری ایلنا در مهر سال گذشته با استناد به مطالعات و پژوهش‌های انجام شده از دشت مرودشت و دشت شیراز گزارش داد که شکاف‌های ۷۰ سانتیمتری در «نقش رستم» ایجاد شده است.

پس از بالا گرفتن حساسیت‌ها در مورد این موضوع، رئیس کل دادگستری استان فارس، دلیل آسیب به مجموعه تاریخی نقش رستم را وجود حدود ۷ هزار چاه غیر مجاز در منطقه مرودشت و برداشت های «خارج از عرف» از آبهای زیرزمینی اعلام کرد.

پدیده فرونشست در سایر استان‌ها نیز آثار باستانی و تاریخی ایران را تهدید می‌کند به طوری که روزنامه «هم‌میهن» پیش‌تر در گزارشی به بحران فرونشست در اصفهان پرداخت و تاکید کرد که شواهد نشان می‌دهد «فرونشست نه‌تنها به آثار تاریخی همچون مسجد سید، میدان نقش‌جهان، پل‌‌های تاریخی و… رسیده که سازه‌های مسکونی، بیمارستان‌ها، مدارس و زیرساخت‌های شهری را هم درگیر کرده است.»



منبع خبر در صدای آمریکا

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی