وزیر میراث فرهنگی دولت جمهوری اسلامی میگوید در مقابل گزارشهای منتشر شده در مورد تخریب اماکن تاریخی و پروژه ایستگاه متروی نزدیک حافظیه شیراز وزارتخانهاش «منفعل» عمل نکرده و «هرگونه حرکتی که خارج از قوانین جاری» را پیگیری کردهاست.
رضا صالحی امیری این سخنان را در واکنش به پرسش خبرگزاری ایلنا که «دلیل انفعال معاونین و مدیران وزارت میراث فرهنگی در برابر تخریب این آثار چیست؟» گفته است. این عضو دولت پزشکیان در رابطه با گزارشهای منتشر شده از تخریب محوطههای تاریخی و آثار تاریخی کشور به ویژه در محوطههای باستانی شیراز، از جمله تخریب کوه رحمت تخت جمشید و رسیدن مترو شیراز به ۵۰۰ متری حافظیه و همچنین بتنریزی در محوطه بیشاپور استان فارس گفته که «در اولین اقدام به استاندار مربوطه تذکر دادهام. در گام بعدی به مقامات دستگاههای ذیربط بصورت مکتوب [تذکر دادهایم] و در سطح بعدی از تخریب کنندگان آثار تاریخی در قوه قضاییه شکایت حقوقی کردهایم.»
در همین رابطه محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس به خبرگزاری برنا گفته که «در حال حاضر پروژه احداث مترو متوقف شده و منتظر نتیجه جلسه شورای فنی استان هستیم.»
این مقام محلی گفته که «طبق نظریات شهرداری مترو در عمق ۲۶ متری زمین احداث میشود، ادعای شهرداری هم این است که میخواهند از تجهیزات مدرن که لرزه و آسیبی به همراه ندارد استفاده کنند.»
مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس میگوید «قبرستان قدیمی واقع در حافظیه در عمق ۶ متری زمین است» و وعده داده که اگر «بررسیهای کارشناسی تأیید کند که احداث مترو تهدیدی برای قبرستان و آرامگاه حافظیه است» از «طریق قوه قضائیه» مانع از انجام کار خواهند شد.
پیگیری توسعه خط مترو شیراز و تاثیرش بر این مناطق تاریخی پیش از این هم با مخالفتهایی روبهرو شده بود که چند سال پیش اجرای پروژه متوقف شد اما در ماههای گذشته بار دیگر به جریان افتاد و واکنشهای اخیر را در پیداشت.
تخریب اماکن و آثار تاریخی و باستانی در شیراز بارها خبرساز شده است که مهمترین آن طرح توسعه مکان مذهبی شاهچراغ بود که تیرماه ۱۴۰۱ یک خبرگزاری رسمی در ایران از سلب تملک «۳۵ بنای ارزشمند و ملی» و «قلع و قمع» بافت تاریخی شیراز به بهانه «طرح بینالحرمین» اما برای ساخت «هتل، سالن شورای شهر و پاساژ» خبر داده بود.