انتشار هزاران تصویر از کودکی کاربران ایرانی به همراه شرح عکس طنزآمیز در پلتفرم ایکس در واکنش به اظهار نظر یک کاربر در زمینه عادیانگاری سفر به اروپا، با نزدیک به ۴۰ میلیون بازدید، رکورد توجه به یک نوشته فارسی به ظاهر معمولی را در این رسانه اجتماعی شکست.
در روزهای گذشته یک کاربر تقریبا کم مخاطب با نام کاربری مستعار در رسانه اجتماعی ایکس در متنی کوتاه در نکوهش ایرانیانی که تصویری از مسافرت خود به خارج از کشور را در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند، گفت که «یک مسافرت چیز خاصی نیست» و مدعی شد که «همه در بچگیشان حداقل یک بار به اروپا رفتهاند.»
در واکنش به این اظهارنظر حدود ۱۵ هزار کاربر این متن را «کوت» کردند و عکسهایی از کودکی خود در ایران با شرح خیالی و طنزآلود یک سفر خارجی، منتشر کردند.
برخی از تصاویر منتشر شده کاربران در واکنش به این اظهارنظر، که اغلب عکسهای کودکی آنها در دهه ۶۰ و ۷۰ خورشیدی است، کمبود امکانات تفریحی و پررنگ بودن مشکلات جاری جامعه – از جمله محدودیت آزادیهای فردی و اجتماعی مانند حجاب اجباری و فقر – را بازتاب میدهد.
برخی کاربران نیز به اظهارات پیشین متناقض همین کاربر اشاره کردهاند که گفته بود: «حتی زورمان به خورد و خوراک نمیرسد، خانه و ماشین و تفریح و مسافرت که کلا خیلی وقت است فکرش را نمیکنیم.»
تصاویر منتشر شده در این زمینه، بیشتر مربوط به دورهای از زندگی مردم در ایران است که بر اثر کمبود ارزاق عمومی، اجناس جیرهبندی شده بود و شهروندان برای تهیه ملزومات اولیه زندگی با سهمیه کوپنی، گاه تا ساعتها در صفهای طویل منتظر میماندند.
اقدام هزاران مخاطب در واکنش به این نوشته به ظاهر معمولی، موجب بالا رفتن شمار دنبالکنندگان این کاربر با نام مستعار شد و متن کوتاه او را به قابل توجهترین نوشته به زبان فارسی در ایکس، با حدود ۴۰ میلیون بازدید تبدیل کرد.
هرچند برخی ناظران میگویند «روزمرهنویسی» یکی از شیوههای مورد استفاده نیروهای سایبری جمهوری اسلامی برای جذب مخاطب و سپس هدایت جریان افکار عمومی در مواقع مورد لزوم است، اما برای برخی دیگر از مخاطبان، انتقاد از یک نوشته، بدون توهین و دشنام و صرفا با انتشار تصویرهای کودکی کاربران به همراه شرح طنزآلود را یکی از موارد مورد توجه درباره این رویداد آنلاین عمومی دانستهاند.
تبدیل نوشته یک کاربر به پربینندهترین نوشته فارسی در ایکس که ادعا کرده هر ایرانی حداقل در کودکی یک بار به اروپا سفر کرده، در حالی است که مشکلات روزافزون معیشتی در ایران اعتراضات عمومی هرروزه را در پی دارد و با گسترش فقر و تنگدستی شهروندان، شمار کودکان کار در حال افزایش است.
همچنین، بررسیها نشان میدهد که بر اثر فقر، جا ماندن کودکان از تحصیل به کلاس اولیها رسیده است و هنوز بسیاری از دانشآموزان در آستانه سال تحصیلی ثبتنام نکردهاند.