یو ای نیوز

U I News Agency

افزایش قیمت بنزین با همراهی مردم خواهد بود؛ «اعتماد»، بنزین ارزان را عامل ترافیک اعلام کرد – صدای آمریکا



پس از بالا گرفتن واکنش‌ها به اظهارات مسعود پزشکیان که گفته بود «هیچ منطقی وجود ندارد که بنزین را با دلار آزاد بخریم و با سوبسید به مردم بفروشیم»، روزنامه ایران وابسته به دولت جمهوری اسلامی هرگونه تغییرات قیمتی را با همراهی مردم و بدون غافلگیری عنوان کرد.

روزنامه ایران در شماره چهارشنبه ۷ شهریورماه خود نوشته است اصلاح قیمت بنزین، هم با نظر کارشناسان و هم با جلب همراهی و هم نظری مردم اتفاق خواهد افتاد.

این روزنامه تاکید کرده در دولت چهاردهم از شوک درمانی و غافلگیر کردن مردم در هیچ بخشی خبری نخواهد بود و اصلاح هر نقص ساختاری، مانند قیمت بنزین، قطعاً با همراهی مردم خواهد بود.

این مطلب روزنامه وابسته به دولت در توجیه صحبت‌های پزشکیان است که در مراسم معارفه وزیر اقتصاد گفته بود: «زمانی که پول گندم، نهاده و حقوق بازنشسته را نداریم، بنزین را دلاری ۵۰ تومان می‌خریم و ۱۰ تومان می‌فروشیم. هر انسان دغدغه‌مندی این نوع سیاست را نمی‌پذیرد.»

این اظهارات مسعود پزشکیان در کنار صحبت‌های مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی در روز شنبه هفته جاری که گفته بود مصرف بنزین به ۱۴۰ میلیون لیتر رسیده است، نشان دهنده بحران ناترازی و تامین سوخت در ایران است.

رویکرد رسانه‌ها در این رابطه نشان از هماهنگی برای آماده سازی فضای عمومی جامعه برای «تغییراتی بنزینی» در آینده نزدیک دارد.

در همین راستا روزنامه «اعتماد» در شماره امروز چهارشنبه ۷ شهریور ماه نوشته است: «شرایط تورمی کشور به سمتی رفته که قیمت تعیین شده ۱۵۰۰ تومان برای بنزین سهمیه‌ای و ۳ هزار تومان برای بنزین آزاد، از خیلی کالاهای دیگر پایین‌تر است.»

اعتماد در گزارش خود نوشته است: «قیمت پایین بنزین در ایران، علاوه بر به صرفه کردن «قاچاق» سوخت به کشورهای همسایه، برخی از مشاغل کاذب را نیز رونق داده است.»

این روزنامه وابسته به جریان موسوم به اصلاح‌طلب تاکید کرد فعالیت در تاکسی‌های اینترنتی به عنوان شغل دوم محصول بنزین ارزان است. برهمین اساس نویسنده گزارش ترافیک شهری را نیز به تاکسی‌های اینترنتی ربط داده و نوشته این اتفاق در نهایت به گره‌های ترافیکی در شهری مانند تهران انجامیده، سرگیجه بزرگی در ورود خودروهای شهرستان به تهران ایجاد کرده و شلوغی و ازدحام و دعوا بر سر «منابع» را در پایتخت بیشتر کرده است.

روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در مورد آمار مصرف بنزین نوشته است که مصرف سرانه بنزین در سه سال گذشته دو برابر شده و ۸۵ درصد از سبد سوخت بخش حمل و نقل سبک کشور در حوزه «بنزین» است.

این آمار و رشد سهم بنزین در سبد سوخت کشور در حالی اتفاق افتاده است که قانون توسعه حمل‌ونقل و مدیریت مصرف سوخت تصریح کرده «مصرف سرانه بنزین کشور باید هفت‌دهم لیتر در روز بر نفر باشد» اما هم‌اکنون این رقم به ۲ برابر یعنی ۱/۴ لیتر در روز بر نفر رسیده است.

دنیای اقتصاد همچنین تاکید کرده صحبت‌های رییس‌ دولت درباره روند «غیرمنطقی» مصرف سوخت در ایران و یارانه‌ای که دود می‌شود و هدر می‌رود را باید به عنوان یک سیگنال تصمیم احتمالی دولت چهاردهم برای تغییر در این روند تلقی کرد.

رویکردی که به نظر کارشناسان فضا سازی رسانه‌ای و آماده‌سازی افکار عمومی برای انجام آن نیز آغاز شده است.

به باور تحلیلگران روش‌های «غیرقیمتی» برای کنترل میزان مصرف از جمله، کاهش سهمیه سوخت، محدود کردن سوخت‌گیری در برخی استان‌ها، محدود کردن سوخت‌گیری در شبانه‌روز و حتی جمع‌آوری کارت‌های سوخت جایگاه‌داران و اجبار مردم به استفاده از کارت سوخت شخصی دیگر پاسخگو نیست و دولت به دنبال آسان‌ترین راه یعنی افزایش قیمت خواهد رفت.

به باور بسیاری، بزرگ‌ترین نگرانی دولت برای افزایش قیمت بنزین، تکرار ماجرای دوره ریاست جمهوری حسن روحانی در آبان ۹۸ است که اعتراضات گسترده‌ای را در ایران به همراه داشت و جمهوری اسلامی در واکنش به این اعتراضات، اقدام به سرکوب معترضان کرد. در این ارتباط، خبرگزاری رویترز روز دوم دی ۹۸، از کشته شدن حدود ۱۵۰۰ نفر در اعتراضات خبر داد و به نقل از سه منبع نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی نوشت که خامنه‌ای به مقامات دولتی و امنیتی دستور داده بود برای متوقف کردن اعتراضات «هر کاری لازم است» انجام دهند.

برهمین اساس است که شماری از کارشناسان بر این باورند حکومت دور جدید افزایش قیمت بنزین را با آمادگی بیشتری چه از نظر همراه کردن افکار عمومی و چه از نظر سرکوب‌گسترده انجام خواهد داد.

رضا غیبی، روزنامه‌نگار اقتصادی در این رابطه به صدای آمریکا گفت: «از آنجا که حکومت می‌داند در پی افزایش قیمت هزینه‌های سنگینی را پرداخت خواهد کرد، سعی در همراه کردن دهک‌های پایین جامعه با این تغییرات دارد.»

به گفته غیبی حکومت سعی خواهد کرد با توزیع بنزین به هر شهروند و فراهم کردن امکان فروش آن برای افراد فاقد خودرو، آنها را در افزایش قیمت بنزین ذینفع کرده و «یک پشتوانه مردمی» برای خود ایجاد کند.

این روزنامه نگار اقتصادی به صحبت‌های وزیر تازه نفت هم اشاره کرده و گفته استفاده از قید «هم‌اکنون» نشان دهنده برنامه آتی دولت برای افزایش قیمت بنزین است.

وزیر نفت دولت پزشکیان یکم شهریورماه گفته بود که «هم‌اکنون راهکارهای قیمتی برای رفع ناترازی بنزین مدنظر نیست.»



منبع خبر در صدای آمریکا

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی