وزیر دفاع آمریکا میگوید دونالد ترامپ در جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای «کاملاً جدی» است، بهویژه از طریق دیپلماسی؛ اما در صورت شکست مذاکرات، ایران با گزینههای نظامی روبهرو خواهد شد.
پیت هگست روز یکشنبه ۲۴ فروردین در گفتوگو فاکسنیوز گفت: «ترامپ دربارۀ خواستۀ خود برای رسیدن به توافق از طریق میز مذاکرات کاملاً جدی است و همین مسئله علت اصلی مذاکرات دیروز بود.»
مذاکرات استیو ویتکاف، فرستادۀ ویژۀ ترامپ، و عباس عراقچی، وزیر خارجۀ ایران، روز شنبه در پایتخت عمان برگزار شد و مقامهای دو کشور آن را مثبت و سازنده توصیف و اعلام کردند دور بعدی مذاکرات روز شنبه ۳۰ فروردین برگزار خواهد شد.
وزیر دفاع آمریکا نیز این مذاکرات را «قدمی رو به جلو» توصیف کرد، اما افزود: «اگر مذاکرات شکست بخورد، وزارتخانۀ من راههایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای دارد که البته واقعاً امیدوارم هرگز مجبور به اتخاذ چنین تصمیمی نشویم.»
دونالد ترامپ خود نیز پیشتر بارها هشدار داده است اگر مذاکرات با ایران ناموفق باشد، ایران در خطر بزرگی قرار خواهد گرفت و اگر تهران به توافق تن ندهد، «بمباران خواهد شد».
آقای هگست در بخش دیگری از گفتوگوی خود با فاکسنیوز، ضمن اشاره به عملیات هوایی ایالات متحده علیه شبهنظامیان حوثی تحت حمایت ایران در یمن، افزود: «آنچه ما علیه حوثیها و در منطقه انجام دادیم، نشان میدهد که توان ما تا چه اندازه گسترده، بزرگ و عمیق است و همین را میتوانیم برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای انجام دهیم.»
وزیر دفاع آمریکا همچون دیگر مقامات دولت آمریکا بارها تأکید کرد که خواستۀ دونالد ترامپ جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هستهای است.
یک روز پیش از برگزاری نشست نمایندگان ایران و آمریکا در عمان، سخنگوی کاخ سفید نیز هشدار داد که جمهوری اسلامی ایران یا باید با خواستۀ دونالد ترامپ موافق کند یا باید «هزینۀ سنگینی» بپردازد.
کارولین لویت نیز روز جمعه با تأکید بر اینکه «هدف نهایی» آقای ترامپ این است که مطمئن شود ایران هرگز به سلاح هستهای دست نخواهد یافت، افزود: «همۀ گزینهها روی میز است.»
ساعاتی پس از پایان دور اول مذاکرات ایران و آمریکا درباره برنامه هستهای تهران، رئیسجمهور ایالات متحده گفت «تا زمانی که کار به انجام نرسد، چیز مهمی [برای گفتن] نیست، بنابر این دوست ندارم دربارهاش صحبت کنم. اما خوب پیش میرود؛ به نظرم وضعیت ایران نسبتاً خوب پیش میرود.»
محتوای مذاکرات و جلسه بعدی
مذاکرات روز شنبه پشت درهای بسته انجام شد و جزئیات چندانی از موضوعات طرحشده در آن اعلام نشده است.
اما روزنامۀ والاستریت جورنال نوشت تهران ممکن است آمادگی بازگشت به سطوح غنیسازی اورانیوم تعیینشده در برجام را داشته باشد.
این روزنامه بهنقل از مقامهای ایرانی نوشت که در ازای این اقدام، جمهوری اسلامی خواستار کاهش تحریمهای آمریکا، بازگرداندن دسترسی به داراییهای مسدودشدۀ خارجی و توقف فشار بر خریداران چینی نفت ایران است.
روزنامه نیویورک تایمز نیز بهنقل از مقامهای آگاه، نوشت استیو ویتکاف که ریاست هیئت آمریکایی را بر عهده داشت، در مذاکرات عمان خواستار توقف کامل غنیسازی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی نشد و تمرکز اصلی مذاکرات «بر این بود که ایران مواد موجود را به سمت تولید سلاح اتمی نبرد».
عباس عراقچی پس از پایان مذاکرات به تلویزیون جمهوری اسلامی، با اشاره به اینکه موضوع دور بعدی مذاکرات به بحث دربارۀ «چارچوبهای کلی توافق» اختصاص خواهد داشت، گفت مطلوب طرف آمریکایی توافقی است که در کوتاهترین زمان به دست بیاید.
مقامهای هر دو کشور ایران و آمریکا تایید کردهاند که زمان دور بعدی مذاکرات شنبه آینده، ۳۰ فروردین، است اما مکان دور بعدی هنوز اعلام نشده است.
گفتوگوی فاکسنیوز با رضا پهلوی
فاکسنیوز روز یکشنبه با شاهزاده رضا پهلوی نیز در مورد مذکرات ایران و آمریکا گفتوگو کرد.
آقای پهلوی با بیان اینکه حکومت ایران تلاش میکند مذاکرات روز شنبه را «بهعنوان یک پیروزی برای خودش جلوه دهد»، افزود: «اما برداشت ما این نیست. من فکر میکنم این در واقع نشانهای از ضعف است. رژیم هیچگاه بهاندازۀ حالا ضعیف نبوده و در عین حال باید از مواضع زیادی عقبنشینی کند.»
او همچنین با بیان اینکه «در هر صورت رژیم در حال باختن» است، افزود: «سؤال این است که آیا مردم ایران باید از این وضعیت بهرهمند شوند یا باید درگیر احتمال درگیری و تقابل شوند.
آقای پهلوی روز یکشنبه در مصاحبه با روزنامۀ بریتانیایی ساندیتایمز نیز گفت که «بسیار بعید است که رژیم به هر توافقی که دونالد ترامپ به آن فکر میکند، تن دهد.» او افزود که «رهبری ایران که درمانده و دچار شکاف شده، از این مذاکرات هستهای برای وقتکشی و خرید زمان برای بقای خود استفاده خواهد کرد.»