یو ای نیوز

U I News Agency

خشک شدن تالاب صالحیه در البرز؛ فقط ۱۴ درصد سدهای خراسان پر است – صدای آمریکا



معاون محیط طبیعی محیط زیست البرز، چهارشنبه ۲۶ دی ماه، از خشک شدن تالاب صالحیه خبر داده و گفت که زهکش ۴۰ کیلومتری، شترهای سرگردان و عدم تأمین حق‌آبه باعث تبدیل این منطقه به کانون ریزگردها شده است.

به گزارش خبرگزاری حکومتی تسنیم، رضا قاسم‌پور افزود که تالاب صالحیه نقش مهمی در کنترل سیلاب‌های منطقه نظرآباد دارد و در پست‌ترین نقاط استان قرار دارد.

او افزود که «زهکش ایجاد شده توسط جهاد کشاورزی استان قزوین برای هدایت آب به اراضی کشاورزی بالادست، باعث خشکی تالاب شده است.»

همزمان خبرگزاری حکومتی ایلنا، از «وضعیت بحرانی منابع آبی خراسان» گزارش داد که تنها ۱۴ درصد ظرفیت سدهای استان پر و ۸۶ درصد آن‌ها خالی است.

این شرایط به دلیل کاهش ۲۵ درصدی بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت، تغییرات اقلیمی و افزایش مصرف آب رخ داده است.

براساس این گزارش، کاظم جم، مدیر روابط عمومی آبفای خراسان، اعلام کرد که بارندگی‌های استان از ابتدای سال آبی جاری در مهر ۱۴۰۳ تاکنون تنها ۳۳ میلی‌متر بوده، در حالی که میانگین بلندمدت ۴۴ میلی‌متر است.

جم با اشاره به اینکه حجم فعلی آب پشت سدها تنها ۲۱۳ میلیون مترمکعب از ظرفیت کل یک میلیارد و ۵۷۲ میلیون مترمکعبی است، بر ضرورت صرفه‌جویی در مصرف آب و مدیریت منابع تأکید کرد.

همچنین علی‌اصغر دهقان‌پور، مدیرکل هواشناسی خراسان، با اشاره به تأثیر گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی بر کاهش بارش‌ها و افزایش دما، بر لزوم کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی و توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر تأکید کرد.

او افزود: «اگرچه بارش‌های آتی می‌توانند ذخایر آب زیرزمینی و سدها را بهبود بخشند، اما خشکسالی ناشی از تغییرات اقلیمی نیازمند اقدامات جدی و تعهد جهانی برای کاهش گازهای گلخانه‌ای است.»

در خبر دیگری از روزنامه اعتماد، غلامرضا سبزقبایی، مدرس دانشگاه «خاتم‌الانبیاء» وابسته به سپاه پاسداران، درباره تأثیرات تغییرات اقلیمی بر ایران گفت که میانگین دمای کشور از سال ۱۹۵۰ تاکنون ۱/۵ درجه افزایش یافته و متوسط بارش‌ها نیز حدود ۴۵ میلی‌متر کاهش داشته است.

او یادآور شد که این تغییرات باعث کاهش آب‌های زیرزمینی، فرونشست زمین و کاهش برف در مناطق کوهستانی شده است.

این مدرس دانشگاه افزود که این وضعیت موجب خشک‌تر شدن مناطق خشک ایران و کاهش دسترسی به منابع آبی شده است. به دنبال این بحران، شاهد مهاجرت جمعیت از مناطق جنوبی و مرکزی به نوار شمالی کشور هستیم که باعث تخریب بیشتر جنگل‌های شمال به دلیل ساخت‌وسازها شده است.

سبزقبایی تأکید کرد که تنها راه مقابله با این بحران، کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای و استفاده کمتر از سوخت‌های فسیلی است. او اشاره کرد که این اقدامات نیازمند فناوری‌های پیشرفته و تغییرات اساسی در صنایع است، ولی اجرای آن به دلیل بحران‌های موجود با موانع جدی مواجه است.

همچنین در نشست خبری ۲۴ دی ۱۴۰۳، صدیقه ترابی، معاون محیط‌زیست انسانی سازمان محیط‌زیست کشور، اعلام کرد که ۵۹ درصد آلودگی هوای تهران ناشی از وسایل نقلیه متحرک است و ۴۱ درصد باقی‌مانده به منابع ثابت اختصاص دارد.

احمد طاهری، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط‌زیست، نیز گفت که در کشور حدود ۲۴ میلیون وسیله نقلیه آلوده‌کننده محیط‌زیست وجود دارد که شامل خودروها و موتوسیکلت‌ها می‌شود. او هشدار داد که این منابع آلاینده در سال‌های آینده باعث افزایش چشمگیر آلاینده‌ها و اثرات منفی بر محیط‌زیست خواهند شد.

طاهری بر لزوم برقی کردن خودروها و خارج کردن سریع خودروهای فرسوده از چرخه تأکید کرد و گفت که این اقدامات نیازمند اراده جدی و منابع مالی قابل توجه است.

این کارشناس محیط زیست، پیش‌بینی کرد که با افزایش آلودگی، وضع ممنوعیت‌های ترافیکی برای خودروهای فرسوده و فاقد استانداردهای جدید در آینده اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

فعالان زیست محیطی و کارشناسان با تاکید بر بی‌توجهی جمهوری اسلامی به تغییرات اقلیمی و ناتوانی در مدیریت منابع طبیعی، می‌گویند که شرایط بحرانی بی‌آبی، کمبود انرژی و تغییرات اقلیمی، نشان‌دهنده ضرورت برنامه‌ریزی‌های فوری و بلندمدت برای مدیریت منابع آب، صرفه‌جویی و توسعه فناوری‌های نوین برای مقابله با خشکسالی است.



منبع خبر در صدای آمریکا

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی