یو ای نیوز

U I News Agency

از کار و زندگی افتاده‌ایم – صدای آمریکا



قطع مکرر و طولانی مدت برق در شهرهای مختلف ایران، که مقامات جمهوری اسلامی پیشتر آن را «خاموشی برنامه‌ریزی شده» نامیده بودند، زندگی عادی شهروندان را مختل کرده و علاوه بر گزارش‌های منابع آگاه صدای آمریکا، روایت‌های شخصی متعددی درباره آن در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است.

یک شاهد عینی از تهران روز پنج‌شنبه ۲۲ آذر به صدای آمریکا گفت که علاوه بر تعطیلی مدرسه‌ها و ادارات دولتی «به بهانه آلودگی هوا»، کار در اداره‌ها و شرکت‌های خصوصی نیز با مشکلات متعددی مواجه شده است و «مشکل فقط آلودگی هوا نیست.»

به گفته این منبع آگاه، «قطع مکرر برق در ساعات مختلف شبانه‌روز به کسب و کارها صدمه زده» و «با قطع اینترنت بر اثر قطعی برق، برای کارمندان نیز دورکاری در این شرایط ممکن نیست.»

این منبع همچنین به «قطع آب در پی از کار افتادن پمپ‌ها در نتیجه قطع برق در واحدهای آپارتمانی» اشاره کرد و گفت که مقامات حکومتی «با تعطیلی مهدکودک‌ها و مدرسه‌ها، فشار مشکلات روزمره را از خود کم می‌کنند و بر دوش مادر و پدرهای شاغل می‌اندازند.»

یک شهروند دیگر از تهران در گفت‌وگو با صدای آمریکا با شرح تجربه در روز پنج‌شنبه خود، با بیان این که صبح در مراجعه به مطب دکتر با وقت قبلی، «برق رفته بود و کارش انجام نشده»، گفت که پس از آن نیز به دلیل قطع برق و اینترنت «به کلی از کار و زندگی افتادیم.»

در حالی که مشکلات متعدد از جمله بالا رفتن دوباره بهای دلار، احتمال افزایش قیمت سوخت، و بحران کمبود انرژی زندگی شهروندان را تحت تأثیر قرار داده، مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی، از مردم خواسته که با دولت «همراهی» کنند و دمای خانه‌هایشان را «دو درجه کمتر» کنند.

در واکنش به این درخواست، سیامک جوادی اقتصاددان، به فساد مالی در جمهوری اسلامی و کمک‌های میلیاردی به نیروهای نیابتی‌اش اشاره کرده و گفته است: «سوریه ۳۰ میلیارد، حماس ۳۰ میلیارد، حزب‌الله ۲۰ تا ۳۰ میلیارد به علاوه ۷۷ میلیون دلار دیگر، نزدیک به ۲۰۰ میلیارد مداخلات ارزی، ۱۵۰۰ کشته در سه روز (آبان ۹۸)، هزاران نفر دیگر را هم کشتید و اعدام کردید، مجروح کردید، کور کردید، تجاوز کردید، تقاضای همکاری داری الآن؟»

بسیاری از کاربران، علاوه بر قطع ناگهانی برق و مشکلات ناشی از آن، به بالا رفتن قیمت دلار تا ۷۴ هزار تومان نیز اشاره کرده و گفته‌اند که حکومت سعی می‌کند با پیش آوردن مسائل گوناگون، سعی می‌کند «نفهمیم دلار شده ۷۴ هزار تومان و آلودگی هوا دارد خفه‌مان می‌کند.»

برخی ناظران نیز به وضعیت نابسامان جمهوری اسلامی در این روزها اشاره کرده‌اند. از جمله سعید قاسمی‌نژاد، پژوهشگر ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، در ایکس نوشته است که «آلودگی هوا در وضعیت خطرناک و غیرقابل تنفس. دلار در کانال ۷۴ هزار [تومان]، برق نیست. محور مقاومت متلاشی! فشار حداکثری در حال بازگشت» است.

امیرحسین میراسماعیلی، روزنامه‌نگار، نیز با اشاره به گزارش‌های شهروندی از داخل ایران، گفت: «در سوریه‌ای که حکومت آن سقوط کرده؛ نه هوا آلوده است، نه حجاب اجباری است، نه خوانندگی زنان ممنوع است، نه برق قطع می‌شود، نه زندانی سیاسی دارند، نه مازوت می‌سوزانند و نه از جیب مردم برای شبه‌نظامیان خارجی هزینه می‌کنند، ولی اصلاح‌طلبان همچنان ایرانیان را از سوریه‌ای شدن می‌ترسانند.»

همچنین، روایت‌های متعددی از قطع برق در شهرهای مختلف ایران، به ویژه در پایتخت، در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است.

مریم شکرانی، روزنامه‌نگار، در این زمینه روز پنج‌شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «برق قطع شد، پمپ‌آبی که آب را به طبقات بالاتر ساختمان پمپاژ می‌کند از کار افتاد و آب هم قطع شد. هوای تهران رکورد آلودگی را زده است.»

این روزنامه‌نگار با بیان این که «به‌خاطر درآمد پایین مجبور به کار در دو شیفت» است، گفت: «با اینترنت کند و فیلترشکن سروکله می‌زنم. این گوشه‌ای از زندگی ما است.حرف بزنیم هم می‌شود سیاه‌نمایی!»

در این حال، قوه قضاییه جمهوری اسلامی با جرم‌انگاری آنچه «سیاه‌نمایی» نامیده‌اند، آزادی بیان شهروندان و رسانه‌ها را درباره مشکلات و مسائل جاری در ایران محدود کرده‌اند.

یک شهروند دیگر تجربه خود را درباره وضعیت امروز در ایران روایت کرده است: «بیش از یک ساعت است که برق رفته و پدر من بیش از یک ساعت بدون اکسیژن مانده، چون اکسیژن‌ساز با برق کار می‌کند.»

او با بیان این که مقامات جمهوری اسلامی «جز آزار و اذیت کار دیگری» ندارند، برای سران حکومت آرزوی «عاقبت صدام و قذافی» کرده و افزوده است: «با برنامه‌ریزی کامل دارید مردم را می‌کشید.»

همچنین گزارش‌های متعددی از قطع سراسری برق در مناطق دیگر ایران، از جمله کرج، تبریز، و اصفهان در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است.

در این حال، وب‌سایت حکومتی جماران در گزارشی به قطع ناگهانی و بدون اعلام برق در شهرها اشاره کرد و نوشت: «خاموشی‌های پاییزه که از ۲۱ آبان تا ششم آذر» با هدف «مدیریت سوخت نیروگاهی» برقرار بود، «دوباره آغاز شده» و «شاهد اعمال خاموشی‌های دو ساعته به مشترکان بخش خانگی با عنوان مدیریت سوخت نیروگاهی هستیم.»

بنا بر این گزارش، «هیچ اعلام قبلی از سوی وزارت نیرو و یا توانیر در خصوص اعمال دوباره خاموشی‌های خانگی صورت نگرفته و مردم بدون اطلاع قبلی، با قطع برق مواجه شده‌اند.»



منبع خبر در صدای آمریکا

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی