در شرایطی که تشدید آلودگی هوا در برخی شهرهای ایران مدرسهها و ادارات دولتی تعطیل کرده و به گفته مقامات جمهوری اسلامی شمار قربانیان آلودگی هوا به «۵۰ هزار نفر در سال» رسیده است، برخی ناظران این وضعیت را ناشی از سوءمدیریت دانسته و میگویند: «ورشکستگی گسترده شده و هرجا را بخواهند درست کنند، از جای دیگری کار خراب میشود.»
کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران در روز سهشنبه ۲۰ آذر اعلام کرد که همه مدرسهها، دانشگاهها و ادارات استان تهران به جز دماوند و فیروزکوه در دو روز آینده، یعنی چهارشنبه و پنجشنبه تعطیل خواهند بود.
بر اساس گزارش خبرگزاری حکومتی ایسنا، سازمان هواشناسی هشدار داده که میزان غلظت آلایندهها در استان تهران افزایش یافته و این وضعیت تا جمعه ۲۳ آذر ادامه خواهد داشت.
تشدید آلودگی هوا در بهویژه در استانهای تهران و البرز در حالی است که این روزها شهروندان شاهد بارش باران در این مناطق هستند.
همچنین، رسانههای حکومتی در ایران گزارش دادهاند که شمار شهرهایی که «هوای ناسالم و خطرناک» دارند، روز دوشنبه ۱۹ آذر به «۶۳ شهر» رسید و در هفته گذشته تعداد مراجعه بیماران تنفسی به بیمارستانها در ۱۰ استان ایران «۳۶ درصد افزایش» داشته است.
بر اساس گزارشهای پیشین، برخی ناظران وضعیت کنونی آلودگی هوا در کلانشهرها و همچنین بحران محیط زیست ایران را ناشی از سوءمدیریت مقامات حکومت جمهوری اسلامی میدانند.
اکبر منتجبی، روزنامهنگار در ایران، تشدید میزان آلودگی هوا را نتیجه «مازوتسوزی و فرسودگی زیرساختها و ناترازی و هزار و یک موضوع دیگر از جمله ناکارآمدی مدیران» حکومت دانست و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «همه ما میمیریم! … بهراحتی و در سکوت میمیریم!»
همچنین، سعید ارکانزاده، روزنامهنگار، نیز در تشریح وضعیت کنونی مدیریت بحران توسط مقامات جمهوری اسلامی در ایران تأکید کرد: «کارها پیش نمیرود. ماشین از کار افتاده و وسط راه مانده. فرسودگی و ورشکستگی گسترده شده و هرجا را بخواهند درست کنند، از جای دیگری کار خراب میشود. معلوم است که نمیتوانند به رفع آلودگی هوا حتی فکر کنند. نهایتاً با تکاپویی در رسانهها وانمود میکنند که دارند مشکلات را حل میکنند.»
بنا بر گزارشها، در این هفته مدرسههای برخی شهرها تعطیل بوده و کلاسهای درس به صورت غیرحضوری و آنلاین تشکیل شده است. سازمان هواشناسی نیز اعلام کرده که در کلانشهرها و شهرهای صنعتی و پرجمعیت، هوا تا آخر هفته آلوده خواهد بود.
در این حال محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی، روز دوشنبه گفت که سالانه حدود ۵۰ هزار تن به دلیل آلودگی هوا در ایران جان خود را از دست میدهند.
او همچنین با بیان این که «هزینه مالی آلودگی هوا حداقل ۱۲ میلیارد دلار است» و بر اساس «برخی محاسبات» این رقم تا «۲۰ میلیارد دلار» نیز میرسد، افزود: «من راجع به آلودگی هوا بررسی کردم و دیدم ما نیروی انسانی معمولی را که از دست میدهیم چقدر هزینه مالی دارد. گزارش آن را هم به دولت دادم.»
همچنین محمدصادق حسنوند، رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در دانشگاه علوم پزشکی تهران، اعلام کرده که ۱۲ درصد مرگ در ایران ناشی از آلودگی هوا است.
به گفته حسنوند، آلودگی هوا یکی از عوامل خطر جدی و مهمترین آلاینده محیط زیستی است که سلامت مردم را تهدید میکند.