پس از طرح ادعای بازگشت تمامی اساتید و دانشجویان اخراجی به دانشگاهها، جمعی از استادان اخراجی و تعلیق همکاری شده دانشگاهها در نامهای خطاب به پزشکیان اعلام کردند که به دانشگاه برنگشتهاند.
این استادان «اخراجی، قطعهمکاریشده، تعلیقی، و بازنشستۀ اجباری» در نامه خود تاکید کردهاند که «اطلاعات ما از وضعیت همکارانی که در شرایط مشابه هستند نشان میدهد، اگرچه در مواردی اقداماتی برای بررسی پروندههای آنان آغاز شده است، اما «اکثر» آنان هنوز موفق به بازگشت به دانشگاه نشدهاند.»
این اساتید خواستار اطلاعرسانی وزارت علوم و انتشار اسامی افرادی شده که موفق به بازگشت به کار شدهاند.
این نامه با امضا دستکم ۲۰ استاد دانشگاه از دانشگاههای فردوسی مشهد، صنعتی همدان، حکیم سبزواری، باهنر کرمان، چمران اهواز، علم و صنعت ایران و چندین دانشگاه دیگر منتشر شده است.
در این نامه تاکید شده وضعیت آن دسته از استادانی که به دلیل فعالیتهای دانشگاهی خود دارای پروندۀ قضایی هستند نیازمند «توجه ویژۀ است» و این پروندهها در بسیاری موارد معلول تعلیق و اخراج از دانشگاه بوده است و نه علت آن.
این نامه پس از آن نوشته شده که دولت پزشکیان مدعی بازگشت تمامی افرادی شده که تمایل به ادامه همکاری با دانشگاهها داشتند. این ادعا در مصاحبه رئیس دولت جمهوری اسلامی که هفته گذشته با صدا و سیمای جمهوری اسلامی انجام شد هم تکرار شده بود.
در همین رابطه وزیر بهداشت دولت پزشکیان دهم آذرماه گفته بود آنهایی که «بازنشستگی اجباری» داشتند و «خودشان هم مایل به بازگشت به دانشگاه بودند را پیگیری کردیم.»
محمدرضا ظفرقندی اما هیچ آماری از اساتید بازگردانده شده به دانشگاه ارائه نداده بود تا انتقادات از دولت پزشکیان به خاطر عملیاتی نشدن وعدههای او برای بازگرداندن اساتید اخراجی کماکان پابرجا باشد.
بنابر گزارشها مسعود پزشکیان در مراسم معارفه وزرای سابق و جدید علوم گفته بود که همه اساتیدی که به هر طریقی دانشگاه لغو قرارداد یا اخراج کرده است را بازنگری کنید و دانشجویان را برگردانید.
در همین رابطه سرپرست دانشگاه تربیت مدرس ۲۹ آبان ماه از بازگشت تمامی دانشجویان و «اساتید مشکلدار» این دانشگاه خبر داده و گفته بود که «این بازگشت شامل افرادی که پروندههای قطعی قضایی داشتند، نمیشود.»
پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت «گشت ارشاد» و اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، فشار مقامات جمهوری اسلامی بر دانشجویان که در خط مقدم اعتراضات بودند و همچنین بر اساتید حامی آنها افزایش یافت و شمار زیادی از این اساتید تعلیق و اخراج شده و یا مجبور به بازنشستگی شدند.
شماری دیگر از اساتید نیز با آغاز ریاست دولت ابراهیم رئیسی به دلیل همسو نبودن با رؤسای منصوبشده دانشگاهها از تدریس کنار گذاشته شدند.