وزارت خزانهداری آمریکا تحریمهای تازهای را علیه ۳۵ نهاد و کشتی به دلیل مشارکت در قاچاق نفت ایران به بازارهای خارجی وضع کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه ۱۳ آذر در بیانیهای، این اقدام را در راستای تشدید فشارها بر «ناوگان سایه» جمهوری اسلامی توصیف کرد.
عنوان «ناوگان سایه» به شبکهای از نفتکشها و شرکتهای کشتیرانی اطلاق میشود که با نقض تحریمهای غرب، محمولههای نفتی ایران را قاچاق کرده و به مشتریان خارجی تحویل میدهد.
بر پایه اعلام وزارت خزانهداری آمریکا، تاکتیکهای شبکه قاچاق نفت ایران از جمله شامل جعل اسناد، دستکاری سامانههای رهگیری کشتیها و تغییر مداوم اسامی و پرچمهای شناورها میشود.
در این بیانیه با اشاره به حمله جمهوری اسلامی علیه اسرائیل در تاریخ ۱۰ مهر سال جاری و گزارشهای حاکی از تشدید فعالیتهای هستهای حکومت ایران، تاکید شده است که تحریمهای جدید آمریکا هزینههای مضاعفی را بر بخش نفتی حکومت ایران تحمیل خواهد کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که جمهوری اسلامی از درآمدهای نفتی برای پیشبرد برنامه هستهای، ارتقاء موشکها و پهپادهای پیشرفته و تامین بودجه فعالیتهای تروریستی گروههای نیابتیاش در منطقه بهره میبرد.
بردلی اسمیت، معاون موقت وزارت خزانهداری در امور مبارزه با تروریسم و اطلاعات مالی، در این بیانیه بر تعهد آمریکا به مختل کردن اقدامات ناوگان سایه و تسهیلکنندگان این فعالیتهای قاچاق تاکید کرده است.
نفتکشهای حامل پرچم کشورهایی همانند جمهوری اسلامی ایران، هندوراس، لیبریا، جزایر مارشال، گویان، جزایر کوک، سائوتومه و پرنسیپ و سان مارینو همراه با فهرستی از شرکتهای کشتیرانی مستقر یا ثبتشده در کشورهایی از قبیل امارات متحده عربی، پاناما، هند، چین و هنگکنگ در فهرست تحریمهای تازه وزارت خزانهداری آمریکا قرار دارند.
ایالات متحده در سالیان اخیر بارها تحریمهایی را علیه اشخاص حقیقی و حقوقی جمهوری اسلامی ایران و نیز شمار دیگری از کشورها، از جمله در سوریه، لبنان و یمن وضع کرده است.
در این ارتباط، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (اوفک) روز ۲۴ آبان تحریمهایی علیه ۲۶ شخص، نهاد، و کشتی مرتبط با شرکت «القاطرجی» سوریه، شرکت تامینکننده مالی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حوثیهای یمن، وضع کرده بود.
وزارت خزانهداری آمریکا اشاره کرده بود که شرکت «القاطرجی» از طریق فروش نفت ایران به سوریه و چین، صدها میلیون دلار درآمد برای نیروی قدس سپاه پاسداران و حوثیهای یمنی کسب کرده است.
بر اساس این بیانیه، شرکت «القاطرجی» که پیشتر به دلیل تسهیل فروش نفت میان دولت بشار اسد و گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه از سوی آمریکا تحریم شده بود، به «یکی از اصلیترین کانالها» برای تولید درآمد نیروی قدس سپاه پاسداران و گروههای نیابتی آن در منطقه تبدیل شده است.
در همین ارتباط، برادلی اسمیت، معاون سرپرست وزارت خزانهداری در امور مالی و تروریسم، گفته بود: «[حکومت] ایران به طور فزاینده بر شرکای تجاری کلیدی همچون شرکت القاطرجی برای تامین فعالیتهای بیثباتکننده و شبکه گروههای تروریستی خود در منطقه اتکا میکند.»
او تاکید کرده بود که ایالات متحده همچنان تمام اقدامات ممکن به منظور محدود کردن توانایی جمهوری اسلامی برای منفعتجویی از طرحهای غیرقانونی میسرکننده سیاست خطرناک این حکومت در منطقه را انجام خواهد داد.
در سالیان اخیر، اتحادیه اروپا، بریتانیا و استرالیا تحریمهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کردهاند.