به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، در نشست خبری که عصر امروز به مناسبت گرامیداشت سالروز شهادت آیتالله مدرس برگزار شد، در سخنان ابتدایی خود ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) طی سخنانی اظهار داشت:اصحاب رسانه خواستههای مردم را با انتقادات و پیشنهادات سازنده خود به مسئولان کشور در سطوح مختلف میرسانند که از این بابت به آنها خدا قوت بگوییم.
وی افزود: البته یکی از نقدها به من این بود که چرا در دوره قبل مجلس کنفرانس خبری نداشتیم و در روز خبرنگار به عزیزان خبرنگار قول دادم که در این دوره خدمتم در مجلس شورای اسلامی حتماً بتوانم حداقل دو نوبت در سال حق مسلم آنها را به عنوان نمایندگان افکار عمومی ادا کنم.
* آتش بس در لبنان حاصل درایت مقاومت است
قالیباف گفت: خوشحال هستیم که امروز شاهد آتش بس در لبنان هستیم و از این آتش بس استقبال میکنیم و از اینکه مردم عزیز لبنان دیگر زیر بمباران رژیم صهیونیستی نیستند و امشب در آرامش به سر میبرند خداوند را شاکریم و به سهم خودمان از رزمندگان حزب الله که با شجاعت و درایت، مقاومت کردند و هرگز اجازه نداند یک وجب از خاکشان در تصرف دشمن درآید، تشکر میکنیم.
* دولت باید در ساخت مسکن تسهیلگری کند
رئیس مجلس در پاسخ به سوالی درخصوص عملکرد و اقدامات مجلس در زمینهی مسکن و همچنین انتقاد او از روند اجرای قوانین این حوزه، عنوان کرد: بنده در سالروز تشکیل بنیاد مسکن صحبتی داشتم؛ اطمینان دارم که مشکل مسکن در معیشت مردم بسیار مهم و اساسی است. همگان موضوع مسکن را در کشور رها نکنند؛ هرچه سعی کنیم بین 20 الی 30 درصد در حقوق مردم افزایش داریم و اندازهی تورم هم جبران حقوق را نداریم و امروز هزینهی مسکن در خانواده حدود 50 الی 70 درصد است. این مسئله موجب شکلگیری مشکلات متعدد خواهد شد.
وی بیان کرد: اگر مشکل مسکن خانوادهها حل بشود، یکی از بزرگترین مشکلات معیشتی رفع شده است. برای حل این مسائل دو نکته باید مد نظر داشت؛ اول وقتی مسئلهای وجود دارد باید مسئولین آن را بهرسمیت بشناسند و کنار نگذارند و اجازه دهیم به بحث گذاشته شود. وقتی این حاصل نمیشود بهنوعی از کنار آن عبور میکنیم؛ باید برای مشکل مسکن از همه ظرفیتها استفاده کنیم. بنده گفته بودم اگر یک نفر در طول عمر خود یکسوم حقوق خود را هر ماه ذخیره کند و در دهکهای یک تا پنج باشد، در طول 70 سال نمیتواند یک خانهی زیر 100 متر تهیه کند.
رئیس مجلس خاطر نشان کرد: ما در مجلس باید تولی مسکن را دنبال کرده، جلوی احتکار مسکن را میگرفتیم و بحث دیگری کنترل نرخ مسکن و قوانین موجر و مستاجر بود. امروز در هر سه زمینه در مجلس قانون داریم. در برنامه هفتم توسعه دقیقاً مسئلهی مسکن را مد نظر قرار دادهایم. امروزه روشهای اجرایی که رخ میدهد درست نیست؛ چه کسی باید مسکن تولید کند؟ دولت نباید مسئول ساخت مسکن باشد، مردم و بخش خصوصی خودشان میتوانند بسازند. کار دولت در این زمینه باید زمین را تهیه کند. حدود 50 درصد قیمت تمامشدهی یک خانه، متعلق به زمین است و همچنین باید زمین را بهصورت رایگان در اختیار گروههای ضعیف قرار دهد. 15 درصد از تمام جغرافیای ما قابل سکونت است و امروزه کمتر از یک میلیون هکتار تحت پوشش بافت مسکونی داریم. بیش از زمینهایی که ساخته شده و در اختیار داریم، همینقدر زمین ساخته نشده است. اینها یا در داخل محدوده و یا در حریم هستند؛ در برنامه هفتم 0.2 درصد از این زمینها را که حدود 300 هزار هکتار میشود را مد نظر گرفتیم تا این زمینها در اختیار نیازمندان مسکن قرار بگیرد.
قالیباف اظهار داشت: دولت باید پشتیبانی کند و زمین را در اختیار قرار دهد تا خود مردم خانه بسازند. البته موضوع استقرار جمعیت هم اهمیت دارد؛ حدود 23 درصد جمعیت کشور در یک درصد فضای کشور یعنی تهران متمرکز شدهاند. باید در توزیع فضای مسکن دقت شود و چرا به سمت شهرهای دارای جمعیت 200 هزار نفره نمیرویم؟ دولت خود را مکلف بداند کسی که نیاز مسکن دارد و پول هم ندارد، زمین در اختیارش بگذارد. وظیفهی اصلی دولت بهفرمودهی امام راحل(ره) تأمین زمین است تا خود مردم خانه بسازند.
وی گفت: در مجلس قوانین را ایجاد کردیم و دولت هم مسیر حرکت را اصلاح کند، قدرت بخش خصوصی پایکار بیاید تا مشکلات را حل کنیم.
* حزب الله زندهتر از همیشه است
رئیس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه فلسطین الیوم مبنی بر اینکه توافق آتش بس در لبنان را چطور ارزیابی میکند و همچنین درباره اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه پس از آتش بس در لبنان تمرکز این رژیم بر بر روی برنامه هسته ای ایران خواهد بود، عنوان کرد: ما از توافق اتش بس استقبال میکنیم. امروز آرامش در لبنان برقرار شده و امیدواریم این آرامش در غزه هم برقرار شود ولی اینکه نتانیاهوی جنایتکار بحثش این است که پس از این آتش بس متمرکز بر در ایران خواهد شد این صرفاً سخن گزافه است.
وی تاکید کرد: وقتی جنگ لبنان شروع شد و شهید نصرالله را به شهادت رساندند و جنایت پیجرها را رقم زدند، همه احساسشان این بود که حزب الله تضعیف شده اما من در سفری که به بیروت داشتم دیدم که مردم این شهر در میان دود و آتشی که وجود داشت و در شرایطی که مردانشان در میدان جنگ بودند، سرشار از صبر، شجاعت و درایت و خلاقیت بودند و حزب الله را زنده دیدم.
قالیباف گفت: شاید کسی این را باور نمیکرد اما من در ژنو گفتم که حزب الله زندهتر از همیشه است. نتانیاهوی کثیف بهتر از هر کسی میداند که با 7 لشکر هم هرگز نتوانست جنوب لبنان را تصرف کند. بنابراین رجزخوانی نکند چرا که شکست خورده و تا دیروز تل آویو هدف قرار میگرفت.
* عملیات وعده صادق 3 حتماً انجام میشود
رئیس مجلس با اشاره به در پیش بودن انتقام ایران از حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان تاکید کرد: این قدرت اسلام است و ما هم حتما وعده صادق 3 را در دستور کار داریم. این تصمیم ما است. البته زمان این مسئله هم جزو عملیات است که در وقت خودش و در زمان خودش انجام میشود.
* تلاش کردیم تا حقوقها به اندازه تورم افزایش یابد
قالیباف در پاسخ به سوالی درباره اقدامات مجلس برای تامین ارز کالاهای اساسی عنوان کرد: یکی از موضوعات مهم رفاه و معیشت مردم و رشد اقتصادی است.
وی افزود: اعداد و ارقامی که من بیان می کنم فعلاً درباره لایحه ارائه شده از سوی دولت است که ممکن است بعداً در آن تغییراتی ایجاد شود.
قالیباف گفت: ما تمام تلاشمان را کردیم تا بتوانیم به اندازه تورم حقوقها را افزایش دهیم. معتقدیم بودجه دولت در هزینههای جاری، مقداری افزایش داشت و ما این ایراد را به لایحه دولت گرفتیم. در جلسه با آقای پزشکیان هم ایشان باور داشتند افزایش هزینه های جاری اداری را قبول نداریم و اولویت باید با افزایش حقوقها باشد.
رئیس مجلس ادامه داد: افزایش حقوقها را بین 20 تا 30 درصد پیش بینی کردیم و پیش بینی هزینههای 8 درصدی قانون جوانی جمعیت را برای دولت کردهایم. یعنی اگر کسی مشمول این قانون شود شامل 8 درصد هم بیشتر افزایش حقوق خواهد داشت تا بتوانیم اثرات تورم را جبران کنیم.
وی تصریح کرد: حداقل حقوق، 13 میلیون پیش بینی شده است و برای بازنشستگان این رقم 11 میلیون و هفتصد هزارتومان پیش بینی شده است. حقوقها هم تا 24 میلیون تومان از مالیات معاف است و بیش از این حداکثر 10 درصد مالیات تعلق میگیرد. 11 میلیارد یورو هم برای کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی و شیرخشک پیش بینی کردهایم.
* قانون حجاب 23 آذر ابلاغ میشود
رئیس مجلس در پاسخ به سوالی درخصوص برخی اخبار مبنی بر توافق وی و رئیسجمهور درخصوص ابلاغ مصوبه حجاب و سخنان حجتالاسلام آقاتهرانی در اینزمینه و همچنین اعمال مدیریت قالیباف بر نمایندگان دارای سلایق مختلف در مجلس، خاطرنشان کرد: بنده به آقای آقاتهرانی هم گفتم که این ابلاغ 16 آذر نیست و 23 آذر خواهد بود. مجلس محل نگاههای متفاوت، سلیقهها و تضارب آرا و افکار است؛ زیبایی مجلس هم به همین است. امروز هم نمونهی این را در صحن مجلس مشاهده کردید. در این زمینه احساس مشکل نمیکنم و این را زنده بودن مجلس میبینم.
* مجلس دوازدهم دارای عقلانیت انقلابی بالاتر از قبل است
وی ادامه داد: عقلانیت انقلابی مجلس دوازدهم از مجلس یازدهم بالاتر است؛ چون برخی فعالان مجلس یازدهم به این مجلس آمدند و برخی نمایندگان ادوار به مجلس جدید رسیدند و احساس نگرانی نداریم. جلسه سران قوا بر اساس قانون اساسی است و هماهنگی بین قوا از وظایف مقام معظم رهبری است و برخی اوقات این جلسات در محضر ایشان شکل میگیرد و اگر سران به جمعبندی برسند و اذن رهبر معظم انقلاب لازم باشد، ایشان اعتماد دارند و مسائل پیش میرود.
قالیباف بیان کرد: تعهد داریم که مسیر قانون را عمل کنیم و اگر بهخاطر مسائل تحریم لازم باشد تصمیمی در جلسه سران بگیریم که قانونی را متوقف کنیم، این تصمیمات برای یکسال است. این هماهنگی بین دولت و مجلس بوده و امیدواریم ادامه داشته باشد. دولت و مجلس وظایفی دارند و در جای لازم که باید از نظارت و پیگیری استفاده کنیم، دنبال میکنیم. بدانیم که مردم ذینفع این رفت و برگشتها هستند و باید مشکل مردم را حل کنیم.
وی عنوان کرد: بنا شد به ملاحظات امنیتی بهخاطر سالگرد وقایع 1401 این رعایت را در ابلاغ این قانون داشته باشیم؛ همچنین در این سهماه خواستیم دستورالعمل اجرایی قانون هم آماده شود.
* وفاقی که با رای نیاوردن فوریت یک لایحه به هم بخورد، نباشد بهتر است
قالیباف در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری تسنیم مبنی بر وفاقی که از سوی دولت مطرح شده دقیقا به چه معنا است و مجلس چطور نظارت خود بر دولت را عملیاتی میکند، گفت: وفاقی که بخواهد با رای نیاوردن لایحهای یک فوریتی به هم بخورد، نباشد بهتر است.
متن کامل سوال تسنیم این بود: «با شکلگیری هر مجلس و دولتی، معمولاً دو دسته سلیقه سیاسی رادیکال ناظر به مجالس هم شکل میگیرد؛ یک دسته معتقد است که مجلس باید با یک فاصلهگذاری حداکثری با دولت، عملاً به مخالفخوان کامل تبدیل شود و دسته دیگر که با دولت قرابت دارد، همهی تلاش خود را می کند تا مجلس، وکیلالدوله باشد.
مثلاً در همین مجلس افرادی هستند که مخالفخوانی حداکثری با دولت فعلی دارند و برخی هم در رسانههای نزدیک به دولت یا خود دولت، وقتی که مثلاً یک لایحه اخیر، یک فوریتش تصویب نشد،گفتند که مجلس به وفاق پشت پا زد!
مجلس و رئیس آن، چگونه میخواهد بر دولت نظارت داشته باشد و در عین حال، به دولت کمک هم بکند؟ مشخصاً درباره بعضی اتفاقاتی که این روزها میافتد، مانند قطعی برق، برخی آزادسازیها و گرانسازیها، بازگشت حق ماموریت دلاری مدیران دولتی، و … نظر مجلس چیست و چگونه میخواهد با نظارت بر دولت به بهتر شدن وضع مردم کمک کند؟»
قالیباف در پاسخ به این سوال ادامه داد: ما وقتی حرف از وفاق و تعامل میزنیم باید یک مبانی داشته باشد. این هم حرف نمایندگان مجلس است و هم سخن رئیسجمهور و دولت ایشان که برنامه هفتم میثاق ملی ما است و سیاستهای کلان مصوب هم مبانی است که باید دنبال کنیم. بنابراین وفاق حول این مسئله است و سلایق سیاسی مختلف هم واقعیتی است که باید آنها را به رسمیت بشناسیم.
وی افزود: بعضی مواقع در مسئله برنامه هفتم توسعه هم اساس کار را قبول داریم و روشهای ما متفاوت است. نکته دوم هم بحثی که از همکاری و تعامل میزنیم حتما نباید در این رابطه خلاف قانون انجام بدهیم. خود من به فوریت لایحه تابعیتها رای منفی دادم و این لایحه به صورت عادی در کمیسیون مربوطه بررسی میشود.
قالیباف ادامه داد: آیا ما باید از کار خلاف قانون تمجید کنیم. به هر حال بر اساس قانونی که هماکنون جاری است، آقای ظریف در جایگاهی که هست خلاف قانون است. من اگر جای آقای ظریف بودم خیلی با ظرافت به اقای پزشکیان میگفتم که اجازه دهید این چند صباح هم من نباشم و لایحهای که در مجلس هست تعیین تکلیف شود، اگر قانونی شد من سر کار خود بازمیگردم و اگر هم قانونی نشد که نمیآیم.
رئیس مجلس تصریح کرد: اینکه گفته میشود چون به فوریت رای ندادند، پس وفاق به هم خورده که اینگونه نمیتوان کاری را پیش برد. ما در موضوعات مهمی چون انرژی و مسکن خیلی باید منسجمتر از این کار را دنبال کنیم. در حوزه نظارت نیز مجلس نظارتهای سیستمی و جمعی است. ما در مجلس سوال شفاهی، کتبی، سوال منطقهای، استیضاح داریم ولی در عین حال کار جمعی انجام میدهیم. یعنی یک نفر است که یک تحقیق و تفحص را آغاز میکند ولی تا کمیسیون مربوطه این تفحص را نپذیرد قابل طرح نیست و اگر کمیسیون هم تایید کند تا زمانی که صحن مجلس به این طرح رای نداده است، این طرح رسمیت ندارد. بنابراین جنس نظارت ما در مجلس با نظارت سازمان بازرسی کل کشور متفاوت است.
* علل و ریشههای شکلگیری تورم و گرانی
رئیس مجلس در پاسخ به سوال دیگری دربارهی اقدامات مجلس برای جلوگیری از افزایش قیمتها و مهار تورم، بیان کرد: یکزمان میگوییم که تورم و گرانی وجود دارد و در فروشگاهها مبارزه با این را دنبال میکنیم و سراغ کسبه میرویم. کسبه تورم را شکل نمیدهند و راهحل تورم و گرانی هم این نیست که آنها را تنبیه کنیم؛ البته منکر گرانفروشان هم نیستم. ریشهی تورم و گرانی در میرداماد، پاستور و بهارستان یعنی بانک مرکزی، دولت و مجلس است و اینها باید مسئله را حل کنند.
قالیباف گفت: دو علت اساسی در این زمینه وجود دارد؛ یکی بانکها هستند و یعنی نقدینگی و پایه پولی افزایش مییابد و ارزش پول ملی از دست میرود و موجب تورم میشود. هزینههای دولت بالا رفته، رشد اقتصادی وجود دارد، همچنین اوراق صادر میکنیم و کیک اقتصاد را بزرگ نمیکنیم و اتفاقاً هزینههای جاری را افزایش میدهیم.
وی افزود: اینکه میگوییم برنامهی هفتم میثاق ماست، به این خاطر است. برای تمامی این مسائل راهکار داریم تا رشد رخ داده و نقدینگی را جلوگیری کنیم. بانکها در زمینهی سرمایه وضعیت بدی دارند و برخی بانکهای خصوصی بهنوعی خلق پول میکنند و این یعنی دست در جیب مردم کردن. اتفاقاً باید در این مسائل باید توافق و وفاق داشته باشیم.
* به میزان کل مصرف انرژی در کشور، هدر رفتن انرژی داریم
رئیس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگار پایگاه خبری روز پلاس مبنی بر اینکه درباره اظهارنظر روز گذشتهتان در خصوص ناترازی انرژی که این تعبیر شد که تحریمها مشکلاتی را برای کشور ایجاد کرده، خاطرنشان کرد: اولاً صحبت من جدید نبود و بارها من این موضوع را در صحن مجلس و در جلسات با دولت هم اشاره کردم و واقعاً این دغدغه جدی شخص آقای رئیسجمهور هم هست.
وی افزود: حالا دیروز برداشت اشتباهی کردند و من قضاوت عمدی بودن یا غیرعمدی بودن این قضاوت را ندارم ولی آیا قاچاقی که امروز در حال انجام است با شوتی و دبه و باک و وانت صورت میگیرد؟! خب یا ما میخواهیم بپذیریم که این مسئله وجود دارد یا میخواهیم آن را انکار کنیم. الان دولت و مجلس این موضوع را انکار نمیکنند یعنی این مسئله وجود دارد.
رئیس مجلس تصریح کرد: وقتی ما حرف از تورم و رشد اقتصادی میزنیم همه ما مسئول هستیم ولی وظیفه هر کدام از ما مشخص است و در وظایف هم نباید دخالت کنیم و در کنار آن معلوم هست که مردم چه نقشی دارند. الان بحث مربوط به قاچاق سوخت، انرژی به معنای گاز و نفت کالای انحصاری دولت به معنای عام است و نه، بخش خصوصی اینها را تولید میکند و نه وارد میکند. یکی از بزرگترین مصرفکنندگان انرژی هم خود بخشهای دولتی هستند و امروز در پیک مصرف 250 میلیون متر مکعب گاز در نیروگاهها، گاز مصرف میکنیم و بیش از 5 میلیارد لیتر فقط سوخت مازوت و گازوئیل در نیروگاهها ذخیره میکنیم.
قالیباف گفت:حرف من این است مابین این حمل و نقلها و محاسبه مترمکعبها ممکن است دستمان خط بخورد. به هر حال اینها هست. به اضافه اینکه ما در حوزه انرژی به اندازهای که انرژی مصرف میکنیم به همین مقدار هدر میدهیم. البته این هدر رفتن به معنای مصرف بد خودروهای ما یا باز گذاشتن در اتاق در زمستان در کنار روشن بودن بخاری نیست. بلکه منظور من این است که انرژی مثل هدرفت گاز در گازهای مشعل در حال حرف شدن است.
وی افزود: درآمد ارزی ما در بخش خصوصی و دولتی بین 70 الی 80 میلیارد دلار است.به همین میزان ما در حال از دست دادن انرژی در کشور هستیم و بعد میخواهیم رشد اقتصادی 8 درصد را هم دنبال کنیم ولی هرچه تلاش میکنیم به 4 یا 4.5 درصد میرسیم و از این 8 درصد 2.8 درصد آن بهرهوری است که میتوانیم تمام این 2.8 درصد را با جلوگیری از هدررفت انرژی به دست بیاوریم.
* جزئیات قانون حجاب و عفاف
رئیس مجلس در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص دربارهی قانون عفاف و حجاب و اینکه برخی میگویند زیرساختهای اجرای این قانون را نداریم و آیا تدبیری برای تأمین زیرساختها شده است؟، عنوان کرد: زمانی که این قانون را دنبال میکردیم، برخی میگفتند که قانون نداریم؛ بنده بگویم که حجاب قانون داشت و دارد. این قانون که ابلاغ خواهد شد، لایحه است و قوه قضاییه این را تنظیم کرده و به دولت داده و دولت نیز به مجلس تقدیم کرده است. این لایحه از سوی قوه قضاییه دارای 9 ماده بود و موارد جرمانگاری را آورده بود، دولت نیز آن را به 14 ماده رساند و وقتی به مجلس رسید، به این جمعبندی رسیدیم که باید ابعاد مختلف حجاب دیده شود. حجاب هم بُعد شرعی، دینی، سیاسی، فرهنگی، حقوقی، فلسفی و هویتی دارد و یک موضوع پیچیده ست.
قالیباف اضافه کرد: نمیتوان سلبی به این موضوع نگاه کرد و مجلس بعد ایجابی این را هم نگاه کرد. مجلس در ماجرای 1401 گزارشی را تهیه و اعلام کرد 32 دستگاه در این زمینه مسئول بودهاند تا ابعاد حجاب را پوشش دهند؛ یک بخش اقدامات سلبی بوده است. جز فراجا که زحمت کشیده و بعضاً اشکالاتی هم بوده و در همه دنیا نیز این اشکالها رخ میدهد، رسماً گفتیم که 31دستگاه دیگر، ماموریتهای خود را انجام ندادند.
وی تصریح کرد: ما با این قانون وظایف آن دستگاهها را مشخص کرده و آنان را موظف به اجرای وظایف کردیم. تلاش کردیم سطحبندی این لایحه را روشن کنیم. مثلاً سعی کردیم هرگونهه درگیری و اقدام مستقیم را بگیریم؛ گشت ارشاد در قانون وجود ندارد، ضمانت اجرایی را در قانون مشخص و با سطحبندی «کشف حجاب» و «برهنگی» را مطرح کردیم. باید امکانات فراهم شود و تا جایی که اطلاع دارم بخشی آماده شده است. در حوزه جرمانگاری هم اگر کشف حجابی بود، بهصورت پیامک مطلع کرده و تذکر میدهند؛ جریمهی مرحله اول ثبت شده ولی اقدام نمیشود. دفعهی دوم تذکر داده شده و جریمه میآید.
رئیس مجلس عنوان کرد: زندان رفتن و از این مباحث در قانون وجود ندارد. مسائل بهصورت شفاف و روشن در قانون تنظیم شده است.
* صرف مذاکرات نمیتواند مشکلات کشور را حل کند
قالیباف در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری فارس مبنی بر اینکه عدهای اخیراً بحث مذاکره را مطرح میکنند و به نوعی این احساس میشود که اقتصاد کشور مجدداٌ در حال گره خوردن به مذاکرات است، اساساً شما گره زدن اقتصاد کشور به مذاکرات را درست میدانید یا خیر؟ عنوان کرد: من حتما گره زدن اقتصاد را به مذاکره درست نمیدانم. قبلاً هم این را گفتم که ما باید حتماً در حوزه مذاکره انتفاع اقتصادیمان را دنبال کنیم و مجلس حتماً در این مسیر به دولت کمک میکند.
رئیس مجلس افزود: اما از طرف دیگر هم باید شرایط کشور را به گونهای فراهم کنیم که زمینه انتفاع اقتصادی از نتیجه مذاکرات فراهم شود. ما همین الان در حوزه امنیت سرمایهگذاری مشکل داریم که در جلسه سران قوا هم در این رابطه بحث شده است.
قالیباف خاطرنشان کرد: ما حتماً در آینده نزدیک سندی را آماده میکنیم که امنیت سرمایهگذاران تامین شود تا تولید در کشور بالا برود. بنابراین صرف اینکه بگوییم با مذاکره موضوعات ما حل میشود تجربه گذشتهی همین برجام نشان داد که با مذاکره مشکلات ما حل نشده و یکی مذاکره کرده و دیگری آن را لغو کرده است.
* دولت و مجلس تدابیر لازم برای هر شرایطی را مد نظر دارند
قالیباف همچنین در پاسخ به سوالی درخصوص رویکار آمدن دولت جدید ترامپ و احتمال اعمال سیاست فشار حداکثری، اظهار داشت: دولت و مجلس باید هر شرایطی را پیشبینی کنند. ما تجربهی خوبی در اینزمینه داریم و صادرات فت ما به 300 هزار بشکه در روز رسید و امروزه صادرات نفت ما به 1.7 میلیون بشکه در روز علیرغم تحریمها رسیده است اما سختیها و هزینههایی دارد. اما «نمیشود» در کار نیست؛ شرایط دنیا و نوع رفتار ما با همسایگان، در مجامع بینالمللی و ارتباط با کشورهای پرقدرت فرق کرده و میتوانیم از این اتفاقات پیشگیری کنیم. البته اگر بخواهد بودجه تحت تأثیر آن شرایط هم قرار بگیرد، بین دولت و مجلس گفتوگو شده و تدابیر لازم را در نظر گرفتهایم.
* بودجه فرهنگ افزایش مییابد
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری دربارهی ارتقای سهم فرهنگ از بودجهی عمومی کشور، خاطر نشان کرد: موضوعات اقتصادی اولویت ماست و این بهمعنای فراموشی فرهنگ نیست؛ موضوعات فرهنگی در یک نگاه میانمدت در اقتصاد هم اثرگذار است. یکی از مسائلی که میتواند در کاهش مصرف انرژی موثر باشد، اثر فرهنگ در نوع مصرف جامعه است. سال گذشته از بخش بودجه جاری و سود شرکتهای دولتی درصدی را برای حوزه فرهنگ قرار دادیم و رقم قابل توجهی بود. نسبت به سال قبل، رشد بیشتری برای این حوزه اعمال خواهیم کرد.
* برای فروش خودرو یک لاتاری در کشور شکل گرفته است
قالیباف در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری برنا درباره مافیای خودرو و اینکه مجلس چه اقداماتی برای حذف این مافیا انجام میدهد، گفت: من نمیخواهم بگویم که خودرو مافیا دارد یا ندارد ولی میخواهم بگویم که ما در نوع سیاستگذاری در حوزه خودرو اشتباه کردیم و امروز صرفاً دلالان سود خودروها را میبرند و ما برای فروش خودرو یک لاتاری به راه انداختیم.
وی افزود: وقتی رقابت نباشد خروجی همین میشود. تولید به تولید هم بیش از اندازه رانت دهیم خودمان با دست خودمان تولید را از بین بردهایم. تولید باید خودش درونزا باشد. از مدیریت تا انتخاب بازار همه در موفقیت کالا در فروش موثر است. ما رقابت را در بازار خودرو از بین بردیم.
قالیباف خاطرنشان کرد: من زمانی که فرمانده نیروی انتظامی بودم پژو پلیس قیمتش 13 میلیون و 500 هزار تومان بود. بنزی که من آوردم با نرخ ارز آن روز که حدود 700 تومان تحویل در بندرعباس بدون تعرفه بود، 15 میلیون تومان میشد. به نظر شما من برای پلیس باید ماشین 15 میلیونی بنز را انتخاب میکردم یا 13 میلیونی پژو را؟ تازه در شرایطی که من با پژوی نو هم نمیتوانستم به دنبال سارقان بروم.
رئیس مجلس عنوان کرد: خب حالا ما میخواهیم از خودروی داخلی حمایت کنیم میگوییم یک تعرفه روی خودروی خارجی میبندیم تا خودروهای وارداتی صنعت خودروی ما را نابود نکند. خیلی خب ما هم موافق هستیم ولی وقتی که تعرفه ما موقت نیست و مشروط نیست و کاهنده نیست نتیجه این میشود که 60 سال از پیکان که تولیدش شروع شده تا الان وضعیت ما همین است.
قالیباف تاکید کرد: من به جهت تخصصی میگویم که خودروساز نیستیم و حداکثر مجموعهساز هستیم. امروز اگر یک پلتفرم خودرو بخواهد آماده و اجرا شود بین یک و نیم تا دو میلیارد دلار هزینه خواهد داشت و حداقل در سال باید 40 میلیون تیراژ داشته باشد تا هزینههای تولید خود را دربیاورد.ما به جای کاهش تعرفهها همواره آنها را بالا هم میبریم و مدام منتظر ایجاد تحول در خودروسازی هستیم که این ظلم به مردم است.
وی ادامه داد: بنابراین ما نباید بگوییم مافیا بلکه باید بگوییم که ما در سیاستگذاری درست عمل نکردیم. به همین علت بود که من در مجلس اصرار داشتم که باید واردات انجام شود و دیدید که چه مخالفتهایی هم شد. این کمک به رشد کشور نیست چرا که رویه فعلی صنعت کشور را به عقب میاندازد.
رئیس مجلس گفت: چه طور میشود که در سال 1402 حدود 8 میلیارد دلار قطعه وارد کشور میشود ولی برای خرید خودرو دلار وجود ندارد. البته این به معنای آن نیست که ما افراد قابل، در حوزه طراحی خودرو و افراد قابل در حوزه خودروسازی در کشور نداریم. همین الان افرادی هستند که این قابلیت را دارند ولی نوع مدیریت ما وضعیت را به اینجا کشانده است. ما در مجلس تعرفه واردات را به 60 درصد رساندیم تا نگاه مجلس در حوزه خودرو عملیاتی شود.
* تمهید سبد کالا برای دهکهای مختلف جامعه
رئیس مجلس در پاسخ به سوال دیگری درخصوص اقدامات مجلس برای مقابله با گرانی و تورم، گفت: زمانی که طرح تعدیل نرخ ارز صورت میگرفت، بحث کردیم اگر دولت تصمیم دارد نرخ ارز ترجیحی افزایش یابد، خودش میتواند این کار را انجام دهد ولی حتماً باید کالابرگ الکترونیکی داده شود تا بتوانیم سبدی از نیازهای ضروری از جمله خوراکی، درمانی و حتی کالاهای جهیزیه را تحت پوشش قرار دهیم. امروزه دولت همراه است و وفاق اینجا صورت گرفته است؛ باور داریم برای مبارزه با گرانی و خصوصاً حمایت از دهکهای پایین نوعی با سبد کالا تحت پوشش قرار دهیم که میتوان در فاز اول 12 قلم کالا و سپس 25 قلم کالا را بهنحوی تحت پوشش دهیم که رشد قیمت اینها از افزایش حقوقها بیشتر نشود. این مسئله هماکنون در حال گفتوگو قرار دارد و روش اجرا را دنبال میکنیم.
قالیباف بیان کرد: ما عملاً امروزه به 80 میلیون نفر یارانه میدهیم و خود ما مقصر هستیم و باید این را مد نظر بگیریم. به مددجویان 600 هزار تومان میدادیم و تبدیل به یک میلیون تومان کردیم. لازم است سبد کالا به دهکهای پایین و متوسط داده شود و بتوانیم یارانههای ارزی و ریالی به هدف اصابت کند. این در دستورکار و بودجه 1404 است.
خبر در حال تکمیل است…