یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به درخواست صدای آمریکا برای اظهارنظر درباره گزارشهای اخیر ارسال موشکهای بالستیک از سوی جمهوری اسلامی به روسیه گفت که این اقدام برای حکومت ایران پیامدهایی خواهد داشت.
شان ساوت در این اظهارنظر که روز جمعه ۱۶ شهریور برای صدای آمریکا ارسال شد نوشت: «ما از این گزارشهای نگرانکننده آگاه هستیم و این انتقال را نشاندهنده افزایش حمایت جمهوری اسلامی از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین میدانیم.»
خبرگزاری بلومبرگ پیشتر در روز دوشنبه این هفته، ۱۲ شهریورماه، به نقل از «افراد آگاه» که هویت آنها را مشخص نکرده است، گزارش داده بود که مقامهای اروپایی معتقدند حکومت ایران بهزودی موشکهای بالستیک را به روسیه تحویل میدهد.
بر اساس گزارش این خبرگزاری آمریکایی، این مقامها از ارائه هرگونه برآورد درباره نوع و گستره این موشکها و همچنین زمان تحویل آنها به مسکو خودداری کردند، اما یکی از آنها گفته است که زمان تحویل ممکن است از روزهای آینده آغاز شود.
اما روز جمعه، روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامهای آمریکایی و اروپایی گزارش داد تهران موشکهای بالستیک کوتاهبرد را به مسکو تحویل داده است. مقامات غربی گفتهاند محموله شامل صدها فروند موشک بالستیک کوتاهبرد است.
منابع این گزارش در عین حال گفتهاند که انتظار میرود جمهوری اسلامی جنگافزارهای بیشتری را به روسیه بفرستد.
شان ساوت سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در اظهارنظر کتبی روز جمعه خود برای صدای آمریکا گفت ایالات متحده نسبت به «تعمیق مشارکت امنیتی بین مسکو و تهران از آغاز تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین» هشدار داده است.
او در ادامه تصریح کرد، «همانطور که ما و متحدانمان هم در اجلاس گروه ۷ و هم در نشست ناتو در تابستان امسال به صراحت اعلام کردهایم، آماده هستیم تا در صورت انتقال این موشکها، پیامدهایی را برای جمهوری اسلامی ایجاد کنیم.»
ساوت در ادامه با اشاره به ادعاهای مسعود پزشکیان درباره تلاش برای بهبود روابط ایران با غرب خاطرنشان کرد: «با وجود این ادعاها، برنامه انتقال موشکها نشان میدهد جمهوری اسلامی همچنان در حال دور شدن از جامعه بینالمللی و مشارکت در تهدید امنیت اروپا است، بنابراین ما رهبری جمهوری اسلامی را بر اساس اقدامات آنها قضاوت میکنیم، نه با ادعاهایشان.»
نخستین بار، خبرگزاری رویترز در اواخر مرداد ماه گذشته، آموزش دهها نظامی روسیه در ایران را بهمنظور استفاده از سامانه موشکی بالستیک کوتاهبرد فتح۳۶۰ افشا کرد و نوشت انتظار میرود صدها واحد از این موشکهای هدایتشونده ماهوارهای بهزودی به روسیه تحویل داده شوند تا در جنگ علیه اوکراین مورد استفاده قرار گیرند.
ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همان زمان، ضمن ابراز نگرانی عمیق واشنگتن در مورد این موضوع، گفت «همچنان با شرکا و متحدان اروپاییمان درباره اقدامات احتمالی که ممکن است انجام دهیم، در ارتباط هستیم.»
کاخ سفید نیز پیش از آن در بیانیهای تاکید کرد که «آمریکا بارها درباره همکاری امنیتی عمیقتر میان روسیه و ایران از زمان آغاز تهاجم تمامعیار روسیه به اوکراین هشدار داده است. این همکاری امنیت اروپا را تهدید میکند و نشان میدهد که نفوذ بیثباتکننده ایران فراتر از خاورمیانه و در سراسر جهان گسترش یافته است.»
با این حال، نمایندگى جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد جمعه ۱۶ شهریور در پاسخ به شبکه سیانان، گزارشها درباره ارسال موشک بالستیک به روسیه را رد کرد و مدعی شد: «جمهوری اسلامی در منازعه اوکراین، ارسال کمک نظامی به طرفین درگیر که موجب گسترش خسارات انسانی و زیرساختها و همچنین فاصله گرفتن از گفتگوهای آتشبس میشود را امری غیرانسانی میداند.»
همکاریهای فزاینده حکومت جمهوری اسلامی و روسیه طی سالهای گذشته کشورهای غربی را بر آن داشته تا چندین بسته تحریمی گسترده علیه افراد و نهادهای ایرانی دستاندرکار در این همکاریها وضع کنند.
کارشناسان میگویند در حال حاضر زرادخانه موشکی بالستیک روسیه از موشکهای ساخت این کشور و موشکهای ساخت کره شمالی که از دقت پائینی برخوردارند، تشکیل شده است.