محافظه کاران ایران دو مقام پرمخاطب را برکنار کرده اند و دولت جدید و معتدل رئیس جمهور مسعود پشکیان را به سمت آشفتگی و ایجاد سؤالاتی در مورد بقای آن پرتاب کرده اند.
این مرحله نمایش در حالی صورت می گیرد که ایران با بحران های زیادی از جمله کمبود انرژی ، تورم پرشور ، یک ارز آزاد ، شکست نظامی بیشتر متحدین منطقه ای خود و بازگشت رئیس جمهور ترامپ و سیاست خصمانه تر ایالات متحده روبرو می شود.
روز یکشنبه ، در فضای چند ساعت ، پارلمان استیضاح وزیر دارایی عبدولناسر همماتی و قوه قضاییه را از سمت خود به عنوان معاون رئیس جمهور استراتژی ، محمد جواد زاریف ، وزیر سابق مشهور سابق ، مجبور کرد.
مجلس و قوه قضاییه فعلی توسط محافظه کاران کنترل می شود ، که هشدار داده اند استیضاح بیشتری را دنبال می کنند. در سیستم تئوریک ایران ، در حالی که یک دولت منتخب وجود دارد ، نهادهای منصوب شده تحت سلطه روحانیون ، نامزدهایی را که آنها را غیرقابل قبول می دانند رد می کنند و این امر به مشارکت بسیار کم در انتخابات پارلمان اخیر کمک کرده است و می توانند قانون را مسدود کنند.
آقای پشکیان با ارائه سخنرانی عمومی غیرمعمول در پارلمان روز یکشنبه نسبت به برکناری دو متحد برتر خود واکنش نشان داد. او به نظر می رسید که در بعضی مواقع صدای خود را بلند می کند و دستان خود را می پیچید ، و گفت که ایران با دشمنان خارجی درگیر “یک جنگ تمام عیار” است.
آقای پشکیان گفت: “از روزی که دولت را به دست گرفتیم ، با کمبودهای انرژی ، آب و قدرت روبرو شدیم و از طرف دیگر بدهی های شدید پرداخت به بخش کشاورزی برای گندم ، بخش بهداشت و پزشکی و غیره.”
وی گفت که دولت کسری بودجه گسترده ای دارد. وی گفت ، این نمی تواند پرداخت خود را به کارگران ، پیمانکاران یا بازنشستگان خود انجام دهد و 1 میلیارد دلار از صندوق اضطراری صرفاً برای ماندن در آنجا پس گرفت.
جنگ با اسرائیل حزب الله را در لبنان و گروه فلسطینی حماس ویران کرده است ، هر دو مورد حمایت ایران قرار گرفته و رهبران هر دو گروه را کشته اند. شورشیان دولت سوریه ، نزدیکترین متحد منطقه ای ایران را سرنگون کرده اند. و رئیس جمهور ترامپ به همراه سیاست “حداکثر فشار” خود به ایران ، از طریق تحریم های اقتصادی ، برای مهار برنامه هسته ای خود به مقام خود بازگشت.
آقای پشکیان گفت: “این رویدادهای خارجی ،” یک مشکل را بعد از دیگری به مشکلات ما اضافه کرده است. “
وی فاش کرد که در نتیجه اجرای تحریم های سخت آقای ترامپ ، ایران در تلاش بود تا نفت خام خود را بفروشد و تانکرهای خود را به صورت بیکار در دریا بکشند و حتی ملل دوستانه مانند عراق ، قطر و ترکیه اجازه دسترسی به ایران را ندادند و درآمد نقدی خود را منتقل کردند.
رئیس جمهور همچنین در مورد اختلاف نظر خود با رهبر عالی ، آیت الله علی خامنه ، در مورد مذاکرات هسته ای با غرب و آقای ترامپ کاملاً صریح بود. آقای پشکیان گفت که او طرفدار مذاکرات است ، اما آیت الله آنها را رد کرد ، بنابراین “این کار تمام شد و تمام شد.”
وی گفت: “موضع من این بوده است که من به مذاکرات اعتقاد دارم ، اما اکنون باید پارامترهای تعیین شده توسط رهبر عالی را دنبال کنیم.”
تحلیلگران گفتند که آقای پشکیان می خواست سرزنش این امر را با ایالات متحده و پیامدهای آن تغییر دهد – تحریم های بیشتر ، بدتر شدن بیشتر اقتصاد و حتی اعتصابات احتمالی اسرائیلی به مکانهای هسته ای ایران. هم ایالات متحده و هم اسرائیل ایران را به کار در جهت توسعه سلاح های هسته ای متهم کرده اند که تهران انکار می کند ، اصرار دارد که برنامه آن کاملاً برای اهداف غیرنظامی باشد. آژانس اتمی سازمان ملل متحد ، که بر سایت های هسته ای ایران نظارت دارد ، گفته است که ایران هنوز برنامه خود را نظامی نکرده است.
علی ویز ، مدیر ایران برای گروه بین المللی بحران گفت: “بدون اینکه بتواند اصلاحات اقتصادی را در خانه پیش ببرد ، که برای رسیدن به غرب و تحریم ها به هم پیوسته است ، ریاست جمهوری وی یک شکست مطلق خواهد بود.”
آقای پشکیان ، که در ماه آگوست مقام خود را به عهده گرفت ، بر سیاست وحدت با رقبای داخلی به نام حاکمیت صاف تأکید کرده است. او حتی اعضای کابینه را از سراسر راهرو سیاسی ، از جمله وزیر دادگستری ، انتخاب کرد و از توصیه های اعضای حزب خود که نسبت به اعتماد به محافظه کاران هشدار داده بودند ، سرپیچی کرد.
اما برای هفته ها محافظه کاران دولت وی را به دلیل ارز ، ریال ، مورد ضرب و شتم قرار داده اند از دست دادن نزدیک به 50 درصد از ارزش آن در برابر دلار در بازار غیر رسمی از زمان تصدی دولت جدید. . رسانه های ایرانی گزارش دادند که قیمت برنج ، جزء اصلی آشپزی فارسی ، 100 درصد ، حبوبات 200 درصد و سیب زمینی 300 درصد افزایش یافته است.
در تهران ، هرج و مرج دولت اخیر حاکم بر صفحات اول روزنامه های مهم روزانه است که برخی از آنها را “نمره سیاسی” می نامند و یکی می پرسد ، “اشتباه استراتژیک یا پیروزی مخالفان؟”
موضوع مذاکره با واشنگتن نقطه مهمی بین محافظه کاران و آقای پشکیان بوده است که با مذاکره برای حذف تحریم ها ، به قول بهبود اقتصاد فعالیت می کردند.
در هفته های پس از انتخابات آقای ترامپ و اظهارات وی در مورد ترجیح توافق با ایران در مورد اعتصابات نظامی علیه اماکن هسته ای ، مقامات ایرانی از رئیس جمهور به وزیر امور خارجه گفتند که آنها برای مذاکره با واشنگتن باز هستند. بسیاری از صاحبنظران مقاله های صفحه اول را در رسانه های ایرانی نوشتند و از دولت خواستند تا از فرصت افتتاح با آقای ترامپ استفاده کند.
اما هاردینرها خم شده اند تا هرگونه سازش با آقای ترامپ را برای برکناری آقای زریف به کار خود ادامه دهند و گمان می کنند که وی بار دیگر در دیپلماسی با آمریکا تسهیل کننده خواهد شد. به عنوان وزیر امور خارجه ، آقای زریف پیشگام مذاکرات برای توافق هسته ای سال 2015 با قدرتهای جهانی ، از جمله ایالات متحده ، که محدودیت هایی در برنامه هسته ای ایران ایجاد کرده است.
آقای ترامپ معامله را رها کرد در سال 2018 ، در دوره اول خود و تحریم ها ، گفت که این امر منجر به برخورد بهتر با محدودیت های سخت تر در مورد جاه طلبی های هسته ای ایران می شود. در عوض ، برنامه ایران تسریع شده است از آن زمان
محافظه کاران ایران استدلال می کردند که انتصاب آقای زریف قانونی را نقض می کند که افرادی را که فرزندانشان از شهروندی خارجی از نقش های دولت برخوردار هستند ، منع کند. دو فرزند آقای زریف در ایالات متحده متولد شدند و تابعیت دوگانه دارند.
در بیانیه ای که در حساب وی ارسال شده است در X اعلام عزیمت خود ، آقای زریف گفت: “در شش ماه گذشته خانواده من و من با توهین های شرورانه ، لکه دار و تهدید روبرو شده ایم و من تلخ ترین روزهای 40 ساله کار خود را در دولت تجربه کردم ، اما من با هدف خدمت ادامه دادم.” جزر و مد در تهران مخالف مذاکرات با ایالات متحده بود که آقای ترامپ دستور اجرایی را برای محکم کردن مجازات ها امضا کرد تا با هدف کاهش فروش نفت ایران به صفر ، ایران را برای ایران دشوار کند.
آقای خامنه ای ، که با اکراه به توافق 2015 پایبند بود ، و سایر محافظه کاران ، وارونگی آقای ترامپ را اثبات کردند که به ایالات متحده نمی توان اعتماد کرد.
هفته گذشته هفته گذشته ، ولدیمیر زلنسکی از اوکراین ، رئیس جمهور ولدیمیر زلنسکی از اوکراین ، در ایران به عنوان اعتبار بیشتر این دیدگاه ارائه می شود.
آگهی های بزرگ بالا رفته اند در اطراف تهران نشان می دهد آقای ترامپ سخنرانی آقای زلنسکی، با پیامهایی که می خواند ، “پایان یک توهم” و “نتیجه تکیه بر باد”.
سخنگوی دولت ، فاطمه موهجائی ، روز سه شنبه گفت: “ما تحت سیاست حداکثر فشار با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد.” “ما نمی خواهیم مانند زلنسکی تحقیر کنیم.”
محمد حسین ابراهیمی ، یک تحلیلگر در تهران که به دولت نزدیک است ، در مصاحبه تلفنی گفت که پس از فیاسکو با آقای زلنسکی ، “همه تعجب می کنند که آیا ترامپ این کار را با متحدین انجام می دهد ، او با دشمن چه خواهد کرد؟”
تحولات سیاسی چند روز گذشته برای آقای پشکیان پر هزینه بوده است. برخی که به او رأی دادند و برای او کمپین کردند ، در رسانه های اجتماعی گفتند که از حمایت آنها پشیمان هستند و بار دیگر با سیستمی که وعده های اصلاح شده در صندوق رأی را ادامه می دهد ، احساس فریب می دهند اما یک بار از بودجه خودداری می کنند.
مینا اماموییری ، محقق رسانه ای در ایران ، در X نوشت که برکنار زاریف “نشانه دیپلماسی برای رسیدن به بن بست در ایران است ،” و “تعمیق بحران حاکم”.
لیلی نیکونازار گزارش دهی