دولت چین روز جمعه اعلام کرد که جمعیت چین در سال گذشته برای سومین سال متوالی کاهش یافته است و به چالشهای جمعیتی بیشتر برای دومین کشور پرجمعیت جهان که هماکنون با جمعیت پیر و کمبود افراد در سن کار مواجه است، اشاره کرد.
جمعیت چین در پایان سال 2024 به 1.408 میلیارد نفر رسید که نسبت به سال قبل 1.39 میلیون کاهش داشته است.
ارقام اعلام شده توسط دولت در پکن از روندهای جهانی پیروی می کند، اما به ویژه در شرق آسیا، جایی که ژاپن، کره جنوبی، هنگ کنگ و سایر کشورها شاهد کاهش نرخ زاد و ولد بوده اند. چین سه سال پیش به ژاپن و بیشتر کشورهای اروپای شرقی در میان کشورهایی که جمعیت آنها در حال کاهش است، پیوست.
دلایل در بسیاری از موارد مشابه است: افزایش هزینه های زندگی باعث می شود که جوانان ازدواج و تولد فرزند را به تعویق بیاندازند یا در حالی که به دنبال تحصیلات عالی و مشاغل هستند. در حالی که مردم بیشتر عمر می کنند، این برای همگام شدن با نرخ تولدهای جدید کافی نیست.
کشورهایی مانند چین که امکان مهاجرت بسیار کمی را دارند به ویژه در معرض خطر هستند.
چین از دیرباز در میان پرجمعیتترین کشورهای جهان بوده است و برای حفظ جمعیتی که با برنج در جنوب و گندم در شمال رشد میکردند، تهاجمات، سیل و سایر بلایای طبیعی را تحمل میکرد. پس از پایان جنگ جهانی دوم و به قدرت رسیدن حزب کمونیست در سال 1949، خانوادههای پرجمعیت دوباره ظهور کردند و جمعیت تنها در سه دهه دو برابر شد، حتی پس از کشته شدن دهها میلیون نفر در جهش بزرگ رو به جلو که به دنبال انقلابی در کشاورزی و صنعت بود. انقلاب فرهنگی که چند سال بعد به وقوع پیوست.
پس از پایان انقلاب فرهنگی و مرگ رهبر مائو تسه تونگ، بوروکراتهای کمونیست نگران شدند که جمعیت کشور از تواناییهای خود برای تغذیه بهتر است و شروع به اجرای یک «سیاست یک فرزند» سختگیرانه کردند. اگرچه هرگز قانون نبود، زنان باید برای داشتن فرزند درخواست اجازه میدادند و متخلفان ممکن بود با سقط جنینهای اجباری دیررس و روشهای کنترل بارداری، جریمههای هنگفت و احتمال محروم شدن فرزندشان از شماره شناسایی روبرو شوند که عملاً آنها را غیرشهروند میکند. .
روستایی چین، که در آن ترجیح فرزندان پسر به ویژه قوی بود و دو فرزند هنوز ظاهراً مجاز بودند، در کانون تلاشهای دولت قرار گرفت، زنان مجبور شدند شواهدی را ارائه دهند که در حال قاعدگی هستند و ساختمانهایی با شعارهایی مانند «فرزند کمتر داشته باشید، بهتر باشید». بچه ها.»
دولت به دنبال جلوگیری از سقط جنین انتخابی کودکان دختر بود، اما با سقط جنین قانونی و در دسترس، کسانی که دستگاههای سونوگرافی غیرقانونی کار میکردند از تجارت پر رونقی برخوردار شدند.
این بزرگترین عامل در نسبت جنسی نامتناسب در چین بوده است، به طوری که به ازای هر 100 دختر، میلیون ها پسر بیشتر به دنیا می آیند، که احتمال بی ثباتی اجتماعی را در میان ارتش مجردان چین افزایش می دهد. گزارش روز جمعه عدم تعادل جنسیتی را 104.34 مرد به ازای هر 100 زن نشان داد، اگرچه گروه های مستقل این عدم تعادل را به میزان قابل توجهی بیشتر اعلام کردند.
نگرانکنندهتر برای دولت کاهش شدید نرخ زاد و ولد بود، با کاهش جمعیت کل چین برای اولین بار در دهههای گذشته در سال 2023 و چین با فاصله کمی از هند به عنوان پرجمعیتترین کشور جهان در همان سال پیشی گرفت. جمعیت به سرعت پیر، کاهش نیروی کار، فقدان بازار مصرف و مهاجرت به خارج، سیستم را تحت فشار شدید قرار می دهد.
در حالی که هزینههای مربوط به ارتش و پروژههای زیربنایی پر زرق و برق همچنان در حال افزایش است، سیستم تامین اجتماعی در حال حاضر ضعیف چین با افزایش تعداد چینیهایی که از پرداخت به سیستم بازنشستگی با بودجه ناکافی خودداری میکنند، در حال فروپاشی است.
در حال حاضر، بیش از یک پنجم جمعیت 60 سال یا بیشتر هستند، که آمار رسمی 310.3 میلیون نفر یا 22 درصد از کل جمعیت است. تا سال 2035، پیشبینی میشود که این رقم از 30 درصد فراتر رود و بحثی را در مورد تغییرات در سن رسمی بازنشستگی، که یکی از پایینترین سنها در جهان است، برانگیخت. با تعداد دانشآموزان کمتر، برخی از مدارس و مهدکودکهای خالی در حال تبدیل شدن به مراکز نگهداری برای سالمندان هستند.
چنین تحولاتی به این جمله اعتبار می بخشد که چین که اکنون دومین اقتصاد بزرگ جهان است اما با بادهای مخالف بزرگی روبروست، «پیش از ثروتمند شدن پیر خواهد شد».
مشوق های دولتی از جمله پرداخت های نقدی برای داشتن حداکثر سه فرزند و کمک های مالی برای هزینه های مسکن تنها اثرات موقتی داشته است.
در همین حال، چین به گذار خود به یک جامعه شهری ادامه داد و 10 میلیون نفر بیشتر با نرخ شهرنشینی 67 درصدی به شهرها نقل مکان کردند که تقریباً یک درصد بیشتر از سال قبل است.
منتشر شده توسط:
سایان گنگولی
منتشر شده در:
17 ژانویه 2025
تنظیم کنید