مذاکره کنندگان روز پنج شنبه برای حل و فصل اختلافات لحظه آخری در توافق آتش بس بین اسرائیل و حماس که گروگان ها را آزاد کرده و خشونت هایی را که غزه را در 15 ماه گذشته ویران کرده است، متوقف می کند.
این اختلافات به تاخیر حداقل یک روزه رای حیاتی اسرائیل برای تایید این توافق کمک کرد.
حتی اگر مذاکره کنندگان برای اسرائیل و حماس رسیدند توافق موقت در روز چهارشنبه، آنها به بحث در مورد مسائل باقی مانده از طریق میانجیگران ادامه دادند. کابینه اسرائیل که برای پیشبرد آتشبس به تصویب آن نیاز است، قرار بود روز پنجشنبه درباره آن رایگیری کند، اما رایگیری به تعویق افتاد.
این توافق دوباره شکاف عمیق را در اسرائیل باز کرده است، جایی که اعضای تندرو ائتلاف حکومتی به شدت با آتش بس مخالفت می کنند. ایتامار بن گویر، وزیر راست افراطی اسرائیل برای امنیت ملی، پنجشنبه شب اعلام کرد که در صورتی که کابینه توافق آتش بس را تایید کند، حزبش از ائتلاف بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل استعفا خواهد داد.
این اقدام تهدیدی برای بی ثبات کردن دولت در یک زمان حساس است، اما به خودی خود نباید مانع از پیشبرد توافق شود.
ایالات متحده که ماه ها در تلاش برای دستیابی به توافقی در کنار قطر و مصر بود، این تأخیر را کم اهمیت جلوه داد و تاکید کرد که آتش بس از روز یکشنبه طبق برنامه ریزی ها اجرایی خواهد شد.
آنتونی جی. بلینکن، وزیر امور خارجه، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: «من مطمئن هستم و کاملاً انتظار دارم که اجرای آن آغاز شود. “این دقیقاً تعجب آور نیست که در یک فرآیند، یک مذاکره، که اینقدر چالش برانگیز بوده است – این قدر پرمخاطره – ممکن است به پایان ضعیفی برسیم. همینطور که صحبت می کنیم، آن پایان سست را گره می زنیم.»
وی افزود که در تماس تلفنی با نماینده آمریکا در منطقه و مقامات قطری به دنبال حل و فصل سوالات نهایی بوده است.
در اسرائیل، دفتر نخست وزیر حماس را متهم کرد که بخشی از توافق را زیر پا گذاشته است.
عمر داستری، سخنگوی آقای نتانیاهو، روز پنجشنبه در پیامی نوشت: «در حال حاضر هیچ توافقی وجود ندارد». بنابراین، هیچ جلسه کابینه وجود ندارد.
عزت الریشق، یکی از مقامات حماس، گفت که این گروه به توافق اعلام شده توسط میانجیگران پایبند است.
آقای دوستری گفت که اختلافات لحظه آخری بر سر این توافق شامل این سؤالات است که کدام فلسطینی ها می توانند آزاد شوند و چگونه نیروهای اسرائیلی در طول مرز غزه با مصر در طول آتش بس مستقر خواهند شد.
پس از ماهها تماشای مذاکرات برای دستیابی به آتشبس به طور مکرر، بسیاری از غزهها، اسرائیلیها و دیگران ابراز امیدواری تنها درباره سرنوشت معامله فعلی
فادیا نصار، 43 ساله ای که خانه خود را در شمال غزه از دست داد و او را به جنوب آواره کرد، گفت: “کاش می توانستم بگویم خوشحال هستم.” او گفت که این معامله ممکن است “به هر دلیلی از بین برود.”
او افزود: «قلب من شکسته است. «احتمالاً در یک چادر خواهم ماند. صدها هزار نفر در چادرها خواهند ماند.»
و حملات هوایی مرگبار اسرائیل در روز پنجشنبه در غزه ادامه یافت و ارتش اسرائیل اعلام کرد که در طول روز گذشته حدود 50 هدف را در سراسر این سرزمین هدف قرار داده است.
محمود بازل، سخنگوی دفاع مدنی غزه، گفت: «واقعیت در باریکه همچنان بسیار دشوار و فاجعه بار است. خدمات اضطراری زیر نظر وزارت کشور حماس.
حملات اخیر اسرائیل در این سرزمین دست کم 81 کشته و نزدیک به 200 زخمی بر جای گذاشت. مطابق به وزارت بهداشت غزه که تفاوتی بین جنگجویان و غیرنظامیان قائل نیست. دفاع مدنی اعلام کرد که حملات اسرائیل از زمان اعلام توافق حداقل 77 کشته بر جای گذاشته است. ادعاها را نمی توان به طور مستقل تأیید کرد.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که اهداف اخیر آن شامل شبه نظامیان حماس و جهاد اسلامی، مجتمعهای آنها، انبارهای سلاح و سایر مکانها است و افزود که «گامهای متعددی» برای جلوگیری از آسیب غیرنظامیان قبل از حملات انجام شده است.
میانجیها امیدوارند که توافق آتشبس – که با آتشبس 42 روزه و آزادی برخی از گروگانها آغاز میشود- در نهایت به جنگی که با حمله حماس در اکتبر 2023 آغاز شد، پایان دهد، زمانی که حدود 1200 نفر در اسرائیل کشته شدند. 250 گروگان گرفته شده است. لشکرکشی بعدی اسرائیل ده ها هزار نفر از غزه را کشته و تقریباً کل جمعیت منطقه محصور را مجبور به ترک خانه های خود کرده است.
در اسرائیل، آقای بن گویر و دیگر اعضای تندرو دولت آقای نتانیاهو، راستگراترین و از نظر مذهبی محافظهکار در تاریخ اسرائیل، داشتهاند. با این معامله مخالفت کرد و تلاش کرد تا جنگ تا نابودی حماس ادامه یابد.
حزب آقای بن گویر، قدرت یهود، شش کرسی در پارلمان 120 کرسی دارد و خروج این حزب از ائتلاف حکومتی اکثریت آن را از 68 به 62 نفر کاهش می دهد. او گفت که حزبش پیشنهاد خواهد کرد که دوباره به مجلس بپیوندد. دولت باید جنگ علیه حماس را از سر بگیرد.
اوایل روز پنجشنبه، دهها تظاهرکننده در اسرائیل در اعتراض به این توافق، بزرگراه اصلی اورشلیم را مسدود کردند و در نهایت توسط پلیس متفرق شدند.
یکی از معترضان، الیاهو شهر، 21 ساله، گفت که این توافق تهدیدی برای امنیت اسرائیل است و باید رد شود، “حتی اگر به این معنی باشد که گروگان های بیشتری خواهند مرد.”
انتظار میرود که اگر به رای گذاشته شود، توافق آتشبس حتی بدون حمایت دو حزب راست افراطی در ائتلاف دولتی، مورد تایید اسرائیل قرار خواهد گرفت. خانوادههای گروگانها از این توافق استقبال کردهاند و احزاب مخالف به طور گسترده متعهد شدهاند که در صورت لزوم از ائتلاف آقای نتانیاهو حمایت کنند تا اجرای توافقی را تضمین کنند که اسرائیلیهایی را که هنوز در غزه نگهداری میشوند، آزاد کند.
یایر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل در بیانیهای گفت: «این مهمتر از همه اختلاف نظرهایی است که تاکنون بین ما وجود داشته است».
یونا اشنیتزر، 36 ساله، نویسنده بازاریابی از تل آویو، گفت که نسبت به این معامله “خوش بینی دقیق” دارد. او گفت: «امیدوارم این بار این معامله واقعاً اتفاق بیفتد. “اگر تایید شود و معامله انجام شود، من احساس آرامش می کنم، اولاً به این دلیل که گروگان ها به خانه می آیند و ثانیاً به این دلیل که ما را به پایان این جنگ نزدیک می کند.”
این توافق آتش بس با یک مرحله اولیه به مدت شش هفته آغاز می شود. بر اساس نسخه ای از توافق نامه ای که نیویورک تایمز به دست آورده است، این امر شامل آزادی 33 گروگان و صدها اسیر فلسطینی می شود و اجازه ورود روزانه 600 کامیون حامل کمک های بشردوستانه را به غزه می دهد.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، توافق آتشبس را «امیدی که منطقه به شدت به آن نیاز داشت» توصیف کرد. اما او افزود که وضعیت در غزه همچنان وخیم است. او اعلام کرد اروپا در سال جاری 123 میلیون دلار به غزه کمک خواهد کرد، همراه با کمک های غیرنقدی مانند محموله های مواد غذایی.
دیپلماتها امیدوارند که مرحله اول توافق به شرایط دائمیتری منجر شود، نکتهای که آقای بلینکن روز پنجشنبه بر آن تاکید کرد.
او گفت: «برای تحقق بخشیدن به این امکان، تلاش عظیم، شجاعت سیاسی، سازش، تلاش برای اطمینان از ماندگاری دستاوردهایی که طی 15 ماه گذشته با هزینههای هنگفت و طاقتفرسا به دست آمدهاند، نیاز است.»
اما در غزه، جایی که ویرانهها بر مناظر مسلط هستند و سؤالات بزرگی در مورد آینده پس از جنگ چگونه خواهد بود، عدم اطمینان و خستگی حاکم شد.
نزار حماد، 31 ساله ای که خانه خود را در شهر غزه از دست داد، گفت: “بی شک شنیدن آتش بس احساس خوبی است.” اما وقتی به زندگی پس از جنگ فکر می کنم، به رنجی که ادامه خواهد داشت فکر می کنم. مقیاس ویرانی و تلفات بسیار زیاد است.»
اسیل موتییر، یک جوان 22 ساله اهل بیت لاهیا در شمال غزه، که برادر 16 ساله اش در جریان جنگ کشته شد و خانه اش هفته گذشته ویران شد، گفت: «راستش، من احساس بی حسی می کنم.
او افزود: “ما فقط منتظر یکشنبه هستیم.” ما نمی دانیم که از این لحظه تا آن زمان چه اتفاقی خواهد افتاد.»
روان شیخ احمد ارائه گزارش از حیفا، اسرائیل، و ایزابل کرشنر و ناتان اودنهایمر از اورشلیم