وزارت خزانهداری ایالات متحده میگوید محسن پاک نژاد، وزیر نفت جمهوری اسلامی، را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرده است.
بر اساس بیانیۀ وزارت خزانهداری آمریکا که روز پنجشنبه ۲۳ اسفندماه منتشر شد، چند نفتکش که با پرچم هنگکنگ تردد میکنند اما در واقع بخشی از «ناوگان سایه یا اشباح» ایران برای مخفیکردن جابهجایی و فروش نفت این کشور هستند هم، به این فهرست اضافه شدند.
وزارت خزانهداری آمریکا ششم اسفند حمید بورد، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، و عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران، را در فهرست تحریمها قرار داده بود.
در بیانیۀ امروز وزارت خزانهداری آمده که محسن پاکنژاد، وزیر نفت دولت مسعود پزشکیان، «علاوه بر نظارت بر صدور نفت ایران به ارزش دهها میلیارد دلار، میلیاردها دلار نفت این کشور را هم برای صدور در اختیار نیروهای مسلح ایران گذاشته است».
اسکات بِسنت وزیر خزانهداری ایالات متحده درادامۀ این بیانیه میگوید: «رژیم ایران بهبهای فشار بر مردم این کشور، به استفاده از درآمد حاصل از منابع سرشار نفت برای پیشبرد منافع و اهداف نگرانکنندۀ خود ادامه میدهد».
این بیانیه میافزاید که: «وزارت خزانهداری با هر تلاش رژیم ایران برای تأمین مالی فعالیتهای بیثباتکنندهاش و پیشبرد برنامههای خطرناکش مقابله و آنها را مختل خواهد کرد».
وزارت خزانهداری آمریکا گفته که در همین روز مالکان یا اپراتورهای نفتکشهایی که نفت ایران را به چین منتقل کرده یا به جابجایی آن از مخازن و انبارهایی در چین کمک کردهاند را هم مشمول تحریم کرده است.
شناورهایی که در این روز به فهرست تحریمها افزوده شدند شامل نفتکش «پیس هیل» با پرچم هنگ کنگ و مالکش شرکت هنگ کنگی «حملونقل تجاری هِشون با مسئولیت محدود»، نفتکش «پولاریس ۱» با پرچم ایران، شرکت کشتیرانی «فالون» ثبتشده در سیشل، و شرکت خدمات دریایی «ایتاگوا» ثبت شده در لیبریا هستند.
وزارت خارجۀ ایالات متحده هم در همین روز با انتشار بیانیهای مشابه، ضمن اشاره به تحریم محسن پاکنژاد و شناورها و شرکتهای فوق، تأکید کرده که «به مختلکردن درآمدهای غیر قانونی جمهوری اسلامی با هدف برچیدن فعالیتهای شرورانهاش، و محدود کردن منابع مالی مقامهای فاسد این رژیم ادامه خواهیم داد و از همۀ ابزارهای موجود برای پاسخگو کردن این رژیم استفاده خواهیم کرد».
نیروهای نظامی جمهوری اسلامی و بخصوص سپاه پاسداران برای انتقال میلیاردها دلار نفت به چین، به ناوگان عظیمی از کشتیها با پرچمهای گوناگون، معروف به «ناوگان سایه» یا «ناوگان اشباح» وابسته است.
دونالد ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید، سیاست «فشار حداکثری» را در قبال ایران در پیش گرفته است؛ سیاستی که از جمله تلاش برای «به صفر رساندن» صادرات نفت ایران با هدف ممانعت از تأمین مالی گروههای شبه نظامی نیابتیاش در منطقه و دستیابی به سلاح هستهای را شامل میشود.
ایران همواره ادعا کرده که بدنبال سلاح هستهای نیست و برنامۀ هستهایاش تنها کاربری صلحدوستانه دارد.